17. mai i Bergen anno 2020

Publisert 11.5.2020
Foto: Colourbox

Dag, dato og sted vil i all fremtid stå som en negativ milepæl i vår lokale historie. Det er jo i Bergen 17. mai virkelig feires – det er der man hvert år finner fullstendig nye innslag, og det er i Bergen der finnes flest arrangementer. 17.mai feiringen i Oslo er for lengst nærmest blitt en stående vits – ikke minst for oss i Bergen. Ingen – heller ikke i Oslo – ville reagert om NRK TV sendte samme programmet opp igjen til det mest kjedsommelige i 10 år på rad.

For hva får man servert fra de kanter? Omtrent de samme personene på slottsbalkongen som sikkert kjeder seg like mye mens de sliter seg passe ut med kontinuerlig vinking til alle skoleungene som passerer, akkompagnert av ørten musikkorps som tydeligvis planmessig spiller «Gammel Jægermarsj» idet de passerer slottet. Selv de kongelige må vel etter hvert bli lei den marsjen.

Men tilbake til noe langt viktigere – nemlig Bergen. Det er allerede forholdsvis lenge siden at årets 17. mai-feiring så å si ble avlyst. Selvfølgelig ble reaksjonene større i Bergen enn andre steder i landet. Men toppen (bunnen?) ble vel nådd da avisene kunne melde at det tradisjonsrike vikingskipet på Festplassen skulle flyttes til Koengen i år. Hva i all verden har et stolt vikingskip å gjøre på Koengen?? Da må den jo grunnstøte temmelig hardt! Det er nesten å regne som en slags blasfemi! Hadde det nå heller ligget ved Festningskaien eller Bryggen.

Undertegnede skrev nylig i BA at å fjerne vikingskipet fra Festplassen på en 17. mai er som å trekke fortennene i bergensernes 17.mai-smil. Vikingskipet 17. mai er jo enda eldre enn alle de årene det har stått på Festplassen. Tidligere sto det på Engen hvor teatret nå står – og teatret sto ferdig i 1909, så vikingskipets tradisjon på Festplassen er vel ca. 112 gammel. Da er det en så solid tradisjon at den absolutt ikke kan flyttes bare på grunn av et kinesisk virus!

Men vi skal jo ikke se bort fra de annonserte lyspunktene for den bergenske søttenes i år. BA har meddelt at de skal sende video hele dagen fra de forskjellige arrangementene rundt om i byen. Det må vi jo glede oss over og være takknemlige for. Slikt står det stor respekt av. Og ikke minst at våre myndigheter har bebudet ytterligere frislepp når det gjelder musikkorps og buekorps som vel er dem som virkelig setter stemning over dagen – spesielt musikkorpsene med gamle gode marsjer – ja til og med «Gammel Jægermarsj» høres også her. På undertegnede virker den for lengst utspilt – jeg har selv vært med på å spille den mer enn nok med Ny Krohnborg skolekorps i de glade 1950-årene.

NRK har gjennom årene vært svært lite raus med å sende innslag fra Bergen 17. mai. Aller nådigst noen korte klipp – så har det vært Oslo – Oslo – Oslo til det mest kjedsommelige. Selvsagt øyner vi misunnelsen overfor Bergen. Oslo har jo et slags kompleks overfor landets uavhengig erklærte vakreste by. Den gamle hovedstaden Bergen er nærmest et slags hår i Oslo-suppen. Vi har jo kunnet stille med de største navnene gjennom tidene – la meg kort nevne Ludvik Holberg, Edvard Grieg, Ole Bull, Harald Sæverud, Sverre Jordan, Christian Michelsen – og Arne Bendiksen og radiofantomene Kurt Foss og Reidar Bøe. (Jeg skal stoppe her mens jeg vil spørre om BA vil være med på en lenger føljetong resten av året, slik at alle betydelige nordmenn fra Bergen kan få sin velfortjente omtale!)

God 17. mai, bergensere! Neste år skal dagen feires dobbelt – kanskje også med en 1. og 2. dag den 18. og 19. Med vikingskipet på vanlig plass – og litt lenger oppstilt enn vanlig! Å ta nasjonaldagen fra bergenserne vil alltid få konsekvenser i form av erstatningsplikt! Bare vent til 17. mai 2021! Den blir på 48 timer! Vi har nemlig også mye å ta igjen i anledning Bergens 950-års jubileum som også dessverre er blitt noe virus-rammet. 951 år er også en respektabel alder som bør feires!

Wilfred Høsteland