Hvor frekk er det mulig å være?

Publisert 5.9.2022
Foto: Colourbox

I Norge var/ er det i utgangspunktet nok strøm til befolkningen, og nye prosjekter for å skaffe mer strøm i tråd med norske forbrukeres økte behov har vært en kontinuerlig prosess. Hvorfor skulle norske strømkunder bli pålagt økt nettleie – først bestemt fra 01.01.2022, så utsatt til 01.07.2022? Den offisielle grunnen er, sitat: «Kort fortalt er hensikten med den nye nettleien at vi skal endre strømvaner.

Myndighetene og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) frykter «trafikkork» i strømnettet hvis alle skal lage middag, starte oppvaskmaskinen og vaskemaskinen, lade elbilen og kanskje ta en dusj samtidig». Oversatt betyr det at mest mulig strøm skal frigis til salg i utlandet – på tider da prisen/ fortjenesten er høyest – og norske strømkunder (som i utgangspunktet eier strømmen gjennom kommuner, fylker og stat) skal «straffes» med forhøyde strømpriser om de ikke prioriterer å dekke EUs strømbehov foran egne behov. For å gjøre dette mulig, ble kundene pålagt å installere EU-tilpassede elektroniske strømmålere.

Problemene for norske strømkunder (strømeiere) oppsto den dagen flertallet av norske politikere gikk inn for at EU skal få overta makt og styring av energimarkedene, og åpnet opp for at EU skulle få tilgang på norske kraft, og norske strømkunder ble ufrivillig påtvunget å dekke kostnadene med utenlandskablene slik at EU skulle få tilgang på strømmen våres. I tillegg brukte staten (spesielt Erna Solberg-regjeringene) av skattebetalernes penger – i utbyggingsstøtte (under dekke av det grønne skiftet) – for å bygge ut vindkraftverk og forsøple norsk natur unødvendig. Med den frie etableringsretten medførte det at de absolutt fleste vindkraftverkene eies av utenlandske selskaper, hvor de fleste tar ut utbytte i skatteparadis, og slipper å betale grunnrenteskatt til Norge.

I 2007 tapte Norge saken i EFTA-domstolen vernet om hjemfallsretten (private kraftselskap skal tilbakeføres staten etter en hvis tid). Det har medfør at flere private kraftverk nå er solgt til utlandet til odel og eie. De trengte selvsagt utenlandskabler slik at de kunne selge kraften der de får best pris. Private kraftselskapseiere høster store fortjenester – norske befolkningen (strømkundene) bekoster infrastrukturen for å føre norsk kraft ut av landet.

Oppsummert:

Norske strømkunder trengte ikke nye strømmålere, vi trengte ikke nytt beregningssystem for nettleie, vi trengte ikke et kraftutvekslingssystem – som bare norske strømkunder taper på. Vi hadde ikke behøvd disse ekstrakostnadene. Angivelig har staten tjent 20 milliarder kroner på flaskehalsinntekter (strømkablene). Penger som normalt skal gå tilbake til nettselskapene og kundene.

Nå vil staten bruke 10 milliarder kroner av disse pengene for å subsidiere enn nettleie-økning – som vi i utgangspunktet ikke trengte å innføre. Og så er regjeringen så frekke at dette fremstilles som en slags «snill gavepakke» til norske strømkunder, og at «dette redder befolkningen fra økt nettleie». Angivelig skal dette tiltaket – for en gjennomsnittlig husholdning – utgjøre ca 3 000 kroner i reduserte nettleieutgifter i 2022.

Det er trist at Arbeiderpartiet-/ Senterpartiet-regjeringen er havnet i den situasjonen at de må forsøke å finne løsninger/ rydde opp etter de hodeløse avtalene tidligere statsminister Erna Solberg (Høyre), og tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes (Fremskrittspartiet) inngikk med EUS, som skrev under på avtalene om at Norge skulle slutte seg til EUs energiunion (EUs tredje energipakke), og EUs energibyrå Acer (reguleringsmyndigheten).

Og situasjon ble ikke bedre av at tidligere olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) tillot privatisering og tillatelse til at aksjemajoriteten på kraftbørsselskapet Nordpool ble overført til det nederlandske selskapet Euronext. Velgerne for de politikerne de nominerer og velger inn til å styre for oss. Å fremstille en unødvendig påført kostnad – som en gavepakke til det norske folk – fremstår som uhyrlig frekt.

Jørund Hassel
Lillehammer