Mobbing og mobil

Publisert 8.4.2024
Foto: Colourbox

Som erfaren pensjonert adjunkt er jeg ikke i tvil om hva som er den store synderen der mobbing oppstår. Egentlig har vi to faktorer: Mobiltelefonen – «de sosiale (?) medier», og ungdommer der hjernen enda ikke er ferdig-utviklet. Det siste området i hjernen som ferdigstilles, er det hvor konsekvenser av ens handlinger forståes. Det skjer først i begynnelsen av 20-årene.

Ungdommens nye gud – den alltid fastlimte mobiltelefonen i hånden – styrer de unges liv. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat og hva de nå heter, alle disse «appene» (på norsk: programmene) sørger for å formidle hyggelig kontakt mennesker imellom, meldinger, bilder, nyheter, sladder, stygge kommentarer, utfrysing, trusler, mobbing osv. Og de som bruker sin mobil til å plage, erte, slenge drit, true -, er som regel unge mennesker som selv er tapere, både med lav intelligens, null forståelse for dem som blir offer, og som selv prøver å gjøre seg populær i den lavpannede venneflokken.

Mobiltelefonen er et godt og funksjonelt kommunikasjonsmiddel, men kan også gjøre stor skade i hendene på ondskapsfulle individer. Alle har dem, vet hvordan de bruker dem, og de er som regel dyktigere enn sine egne foresatte. Det burde opprettes en politi-avdeling, der erfarne etterforskere følger med i alt som skjer i de «sosiale» medier. De burde slå hardt ned på mobberne og kriminelle, stenge deres muligheter for å drive slik trafikk, med evt. et års prøvetid. Men det å kontrollere nettet slik, er dessverre utopi. Den digitale utvikling har gitt oss et medium på godt og vondt. Når kunstig intelligens får lov til å overta styringen av våre liv, er det kvelden. Vi er godt på vei dit. Tips til unge som vil ha fred: Slå av mobilen, og nyt freden!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.