Publisert 14.10.2019
Kilde: Yoopies
Foto: Colourbox
I følge en undersøkelse fra OECD bruker norske familier i gjennomsnitt 6% av inntekten sin på barnehage. I land som Storbritannia velger mange dagmamma da barnehage spiser opp 36% av husholdningsinntekten, mens alternativene i Norge er få om barnet står igjen uten barnehageplass.
Tjener mest og betaler minst
Sveits og Storbritannia ligger på toppen over de som betaler mest for fulltidsbarnehage i Europa. For et par med gjennomsnittlig inntekt i Storbritannia går 35,8% av husholdningsinntekten til barnehage, i Sveits 29,2% og i Irland 24,9%.
Rapporten fra OECD indikerer nettopris for foreldre som har barn mellom 2-3 år, etter mottatt støtte fra staten. Tallene er tar utgangspunkt i at begge foreldrene mottar gjennomsnittslønn og at barna går fulltid i barnehage.
Ifølge SSB går hele 9 av 10 barn under 5 år i barnehage i Norge, og 96% av disse har fulltidsplass. Alle foreldre mottar 980 kroner i barnetrygd hver måned, og er man enslig mor eller far i arbeid kan man motta mer, i tillegg til å motta stønad for barnetilsyn. Siden 1. august er den nasjonale maksprisen for barnehage i Norge satt til 3040 kroner per måned, men dersom maksprisen er høyere enn 6% av inntekten til foreldrene har de krav på redusert pris eller gratis kjernetid. Makspris for barnehageplass ble innført i 2009 i Norge og sto uendret frem til 2014. Prisen gjelder alle typer barnehager, både offentlige og private. Blant de skandinaviske landene er det Danmark som betaler mest der 10,4% av husholdningsinntekten går til barnehage. I Europa er Malta blant de landene som betaler minst der barnehage er gratis for arbeidende eller studerende foreldre med barn opptil 3 år. I gjennomsnitt bruker familier i OECD-landene 13% av husholdningsinntekten på barnepass.
Mange velger dagmamma
I Storbritannia koster barnehage i gjennomsnitt £900, rundt 10 000 kr, i måneden. Mange foreldre velger også å ansette en dagmamma ettersom man kan få skattelette for barnepass. En undersøkelse gjort av Yoopies, Europas ledende plattform for barnepass, viser prisene for dagmamma i noen utvalgte land i Europa før og etter stønad. For Norge tar tallene utgangspunkt i at man mottar kontantstøtte fra barnet er 1 til 2 år gammelt.
Les mer på www.yoopies.no/c/priser-for-dagmamma
Få alternativer i Norge
I Norge er mange foreldre fortsatt skeptiske til å overlate barna sine til dagmammaer da det ofte sirkulerer skrekkhistorier i mediene. “Vi vurderte å ansette dagmamma, men fant fort ut at det ble for dyrt,” sier Ida Myrvang som med sin mann Thomas trengte barnepass da sønnen Jesper, 3, stod igjen uten barnehageplass. “Mange skulle ha opptil 12 000 kr i måneden, også var det det å finne en bra dagmamma som vi stolte på.” I motsetning til Storbritannia er dagmammaer i Norge betraktelig dyrere, og står barnet igjen uten barnehageplass kan det være vanskelig å finne andre rimelige alternativer. “Vi ønsker å gjøre det enkelt for foreldre å finne rimelige og pålitelige barnevakter” sier Ina Charlotte Bjørbekk, Country Manager for Yoopies Norge. “I Norge ønsker man heller å overlate barna til familiemedlemmer eller noen man har fått anbefalt, så vi vil erstatte den tradisjonelle jungeltelegrafen med verifiserte profiler og anmeldelser fra andre familier.”