Post og fisk på vandring

Publisert 4.3.2019
Foto: Sfm.no

Vi har gjennom årene hatt moro av molbo-vitser – idiotiske gjøremål som selvsagt ikke hadde rot i virkeligheten.  Men det ser ut til at virkeligheten er en noe annen i dag.  Molbo-vitsene begynner å bli virkelighet!  Det kan bevises på tre måter som følgende:

1: Hvis vi i dag poster et brev på f.eks. Nordnes til en adressat i Sandviken, så ville det normalt være fremme i løpet av 1 døgn.  Det var jo også et av Postens trumfkort i mange år.  Nå må vedkommende brev sendes fra Nordnes til Oslo, og derfra tilbake til Bergen og Sandviken!  Det har vist seg å ta fra 3 døgn og helt opp til en uke, ifølge klagere i avis-spaltene.  Det er postomringning anno 2019.  Man bør altså ikke sende hastepost i posten, men heller – innen byen – levere brevet personlig.  Da sparer man i hvert fall portoen som etter forholdene ikke står i forhold til servicen.  Den flotte postterminalen på Minde blir for dyr i drift, og mange mister jobben.  Økende bruk av e-post har visstnok hovedskylden, og da har jo ikke velstående Norge råd til å holde i gang en postterminal i Bergen!

2: Hvis noen tror at den frossenfisken, f.eks. fra Findus, som man kjøper i supermarkedet er norsk, så må vi tro om igjen.  Den kan nemlig, i følge nylige opplysninger, komme både fra Alaska og fra Baltikum.  Det er ikke lenge siden man spøkte om at hvis det blir boret etter olje i nord, og der skjer et fatalt utslipp, så må Norge begynne å importere fisk.  Det gjør vi allerede – selv uten oljesøl i nord!

3: Norge eksporterer fisk i betydelige mengder.  En god del sendes med fly til Kina (flyvefisk??) for å bli fylt med vann, hvoretter den sendes til bl.a. Frankrike. Altså – Product of Norway with Chinese water!  Man kan sannelig spørre om vi heller ikke har vann nok her i landet til å fuske-fylle fisken med vann for å øke vekten og dermed fortjenesten før vi eksporterer den til den egentlige mottakeren?  Kanskje det begynner å minke på norsk vann også?  Eksporterer vi så mye vann at vi ikke har til å fylle fisken?  Spørsmålet er relevant.  Og gjett hva det koster å sende fisken til Kina tur/retur – ikke minst miljømessig.

Vi har svært lenge vært vant til at «norske» suvenirer er laget i Kina, men at vi også må hente vann i Kina må jo sies å være sensasjonelt!

Så ble altså molbovitsene som vi en gang lo av til virkelighet – de var nesten en slags profeti som ble oppfylt – bl.a. med vann!

Wilfred W. Høsteland