Alt var faktisk bedre før!

Bergen 18.7.2016

Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

Vi hadde det fantastisk bra, uten mobil, uten pc eller nettbrett, og vi hadde tid til å være sammen med venner, lekte politi og røver, kastet flaskekorker på strek, bygde hytte i treet bak huset, lekte hauk og due – og mye mer.

NRK sendte et artig program her forleden. Det hadde tittelen «Alt var bedre før», og handlet i det vesentligste om husmorens rolle i hjemmet i 50- og 60-årene. Og så fikk vi hilse på det genuine motstykket til kvinnegruppa «Ottar», nemlig koneklubben «Freidig». En flokk med vår egen tids unge fruer, som virkelig prøver å etterleve idealene fra 50- og 60-årene, med skikkelig, ekte og godt husarbeid og matstell. Tre retters middag, hvor alt ble laget fra scratch!

Ja, det var tider, det! Husmoren fra den tid – og Norges Husmorforbund – var Norges siste adelstand. De var hjertet i hjemmet, og tok sine plikter og oppgaver med glede og alvor! Og vi – som var skolebarn på den tid – gledet oss alltid til å komme hjem til mor, der middagen sto klar. Far kom fra jobben, og når vi så satt samlet rundt bordet, kunne vi virkelig nyte fruktene av mors innsats i hjemmet.

Vi hadde det fantastisk bra, uten mobil, uten pc eller nettbrett, og vi hadde tid til å være sammen med venner, lekte politi og røver, kastet flaskekorker på strek, bygde hytte i treet bak huset, lekte hauk og due – og mye mer! Vi må ikke glemme kyss, klapp, eller klem, som også var artig når vi guttene hadde naturlig lek med jentene. Og vi spilte fotball. Alvor, og kameratskap! På markene hvor vi lekte, er det industri nå… Der kjelker suste, og drager fløy – ja, minnene er mange og rike!

En sorgløs tid, fri for elektronikk og kunstig vennskap, uten skilsmisser i fleng, lykkelige barn med én mor og én far! Og tro det eller ei: Det ble faktisk folk av oss også – vi som i dag er midt i 60-årene, og eldre. Det var faktisk bedre før! Ekte glede og takknemlighet for de små ting. Og voksne som ALLTID var der, og hadde tid til oss! Ingen tidsklemme, intet stress, ingen prestasjonsangst, og en herlig tilværelse, uten å måtte være tilgjengelig for verden 24 timer i døgnet!