En nokså uforutsigbar presse!

Halden 5.7.2016
Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ Senior)
Foto: Headingfoto: Colourbox / Skjermdump fra NRK og SVT.

Sveriges Television (SVT) skriver mer enn gjerne om visse utlendinger som begår kriminelle handlinger i Sverige. Siste oppslag på svensk tekst-tv stammer dog fra byen Tammerfors i Finland, og hvor det skal ha vært begått flere overgrep av besøkende idrettsutøvere fra øylandet Kuba.

svt

Samtidig har det skjedd et masseovergrep mot svenske mindreårige i Karlstad i Sverige, men som derimot SVT ikke nevner med ett eneste ord. Årsaken  er at overgriperne er «unge»(?) asylsøkere og høyst sannsynlig muslimer. På NRK derimot, fant vi følgende oppslag om hendelsen i Sverige.

nrk

Litt merkelig, egentlig, at NRK presenterer slike oppslag når statskanalen ellers er ganske taus om overgrep som stadig begås av statsetaten «Barnevernet». Det vi her ser klare bevis på, er at både svenske og norske medier, gjerne skriver om hva som skjer utenfor egne grenser, men er ganske så tilbakeholdende om diverse kriminelle handlinger som skjer innenfor. Det vil si – alt etter hvem gjerningspersonene da er. Da har vi altså en nokså uforutsigbare presse som det fortsatt er vanskelig å forholde seg til rent etisk.

Man ser og ofte at særlig amerikanske kriminelle, og gjerne før de er blitt dømt, blir uthengt i flere norske medier med fullt navn og bilde. Når det så gjelder etnisk norske kriminelle eller mennesker fra andre land i verden som er blitt norske , så blir derimot deres ansikt som oftest sladdet. Vi spør om hva som er forskjellen på en utenlandsk kriminell og en etnisk norsk kriminell? Det er jo slik at den «toneangivende» pressen, hele tiden maner alle andre medier til aktsomhet, men er selv blant verstingene når det gjelder å bryte egne regler. Jfr. den norske «Redaktørplakaten» og «Vær varsom-plakaten». Litt komisk for oss andre som velger å se ting og tang med litt andre øyner enn de etablerte.