Har EU god nok oversikt over illegale asylsøkere og flyktninger?

Publisert 19.8.2016
Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ Senior)
Illusfoto: Colourbox.com

Avviste flyktninger eller asylsøker prøver seg på grensekryssing flere steder. Det bekrefter EUs grenseovervåkningsorgan Frontex.

Ifølge EUs overvåkningsorgan Frontex økte antallet med innvandrere med hele 12 % i juli måned 2016, og da sammenliknet med samme måned i 2015. Tallet på innvandrere som ble oppdaget Middelhavet var hele 95 000 de første syv måneder av 2016. Ifølge Frontex er det Nigerianere og Eritreere som utgjør den største andelen, altså ikke flyktninger fra Syria som det er blitt hevdet i flere medier tidligere.

Når nå den kjente Balkan-ruten er effektivt stengt for grensekryssing, tar de kyniske muslimske menneskesmuglerne i bruk mindre fartøyer og elendige gummibåter, som de stapper fulle med mennesker. Prisen flyktningene får betale er høy. Menneskesmuglerne vet at der ute på det åpne Middelhavet venter EUs redningspatruljer, og derfor tar de stadig risker med å smugle flyktninger inn til i Europa. Hjelpen fra EU bidrar helt klart til denne.

Følgende sto også å lese på Frontex hjemmeside: (Oversatt til norsk av sfm.no).

I mellomtiden forblir antallet innvandrere i det østlige Middelhavet, særlig de greske østlige øyene i Egeerhavet, godt under tallene fra tidligere i år. I juli var det 1 800 mennesker som ble registrert for å ha ulovlig krysset regionens ytre grenser. Dette er 97 % fra samme måned i fjor. Syrere utgjør fortsatt den største andelen av migrantene, selv om de utgjorde bare en fjerdedel av alle ankomster. De ble slept av statsborgere fra Pakistan og Afghanistan.

I de fire månedene siden EU-Tyrkia uttalelse trådte i kraft og Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia anvendt strengere grensepolitikk på grensen til Hellas, har 8 500 migranter blitt oppdaget i det østlige Middelhavsområdet. Dette sammenlignet med nesten 151 000 i de tre første månedene i år.