Nordmenn drømmer om fjerne himmelstrøk, men reiser til Europa

Oslo 7.7.2016
Kilde: KLM
Foto: Wikipedia.org

Mange har planlagt eller allerede begynt på årets sommerferie. Ifølge søkemotoren på KLM sine nettsider står eksotiske destinasjoner høyt på listen over reisemål vi drømmer om å dra til.

Om man ser bort i fra førsteplassen. I Norge er Amsterdam den byen desidert flest nordmenn søker opp på KLM.com – over en tredjedel av alle søk på nettsiden er på den nederlandske hovedstaden. Bryter man det ned i hver norske by KLM opererer fra, troner Amsterdam klart på toppen i alle byene også.

– Med tanke på at KLM er et nederlandsk selskap, er det ikke så rart at Amsterdam er den mest populære destinasjonen på våre nettsider. Det interessante er imidlertid at Amsterdam troner på toppen som en destinasjon i seg selv – ikke bare som et sted for mellomlanding. I tillegg til å være destinasjonen flest søker etter på KLM.com, er den nemlig også byen flest bestiller reise til, sier Carina Bergqvist, pressetalskvinne i KLM.

Kjøper mest i Europa – drømmer mest om fjernere strøk
Etter Amsterdam drømmer nordmenn seg mest bort til Bangkok og New York. Det går imidlertid mest i drømmer. For mens Amsterdam er byen vi både søker mest på og samtidig kjøper flest flybilletter til, blir turer til New York og Bangkok ofte bare med drømmen. De aller fleste søk resulterer ikke i kjøp.

– Ved lange og dyrere reiser er det naturlig å gjøre litt ekstra research og tenke seg nøye om før man trykker på bestillingsknappen. Det er likevel gøy å se at langdistansedestinasjoner trigger nysgjerrigheten til nordmenn. KLM er en del av et stort nettverk, og vi tilbyr mer enn 150 spennende destinasjoner fra syv lufthavner i Norge, forteller hun.

Østlendinger drømmer seg lengst vekk
Reisende fra Oslo Lufthavn drømmer seg lengst vekk, sammenlignet med reisende fra de andre flyplassene i Norge. Kun to av de ti mest populære destinasjonene er europeiske. I stedet troner mange eksotiske destinasjoner høyt på listen, som Havanna, Bangkok, Miami, Lima og Dubai. New York er likevel den mest populære destinasjonen etter Amsterdam, mens London må ta til takke med niende plass. Mens Barcelona ligger på femte plass i Norge generelt, faller den ned til 13. plass fra OSL.

– Vi ser en gjennomgående trend at man søker på destinasjoner som ligger lenger unna fra hovedstedene. Stockholm skiller seg på samme måte ut i Sverige med å ha flest søk på langdistansedestinasjoner. Med et stadig utvidet flynettverk også utenfor Europa tror jeg vi vil se flere søk på langdistansedestinasjonene også fra de andre flyplassene i Norge i tiden som kommer, sier Bergqvist.

Lokale forskjeller
Mens reisende fra Oslo drømmer seg mest bort til New York, ligger Bangkok øverst fra lufthavnene i Trondheim, Bergen og Stavanger. Oslo-folk drømmer også mer enn vestlendingene – både i Stavanger og Bergen blir et større andel av reisene som søkes på også bestilt.

Til forskjell fra hovedstaden, frister europeiske byer mest fra de andre flyplassene i Norge hvor KLM opererer fra. I Trondheim, Bergen og Stavanger inntar flere europeiske byer topplisten, mens fra Kristiansand, Sandefjord og Ålesund er det kun europeiske byer på listen over de femten destinasjonene som er mest søkt på.

I Norge er de ti mest populære destinasjonene:
– Amsterdam, Nederland
– Bangkok, Thailand
– New York, USA
– Nice, Frankrike
– Barcelona, Spania
– Alicante, Spania
– Havanna, Cuba
– Lisboa, Portugal
– Roma, Italia
– Dubai, De forente arabiske emirater