Nordmenn er toalettsurfere

Oslo 11. juli 2016.
Kilde og foto: Gule Sider.

– og klarer heller ikke legge fra seg mobilen når vi leker med barn. Mobilen har blitt en trofast følgesvenn til alle våre daglige gjøremål. En fersk undersøkelse viser at sju av ti liker å tekste med venner, sjekke mailen eller være på Facebook mens de gjør sitt fornødne.

Mens 79 prosent av mennene taster i vei fra toalettet, gjelder det 66 prosent av kvinnene. De yngste er de mest aktive toalettsurferne. Her svarer hele 87 prosent av de mellom 18-35 år at de tar med seg mobilen på do. Innbyggerne i Trøndelag og Nord-Norge er også av de ivrigste toalettsurferne. Her tar 76 prosent mobilen med på toalettet. Dette fremgår av en landsdekkende undersøkelse YouGov har utført for Eniro/Gule Sider.

– Mobilen har vi med oss overalt, også når vi går på do. Mange bruker sikkert toalettbesøket til å oppdatere seg på sosiale medier eller tradisjonelle medier, og andre til å gjennomføre ulike gjøremål i en hektisk hverdag, for eksempel å lese mail, sende beskjeder og handle varer man kanskje ikke har tid til å gå i butikken og kjøpe, sier Erik Neergaard, Marketing Manager i Gule Sider.

Bruker mobilen i bilen

Det er ikke bare på toalettet at nordmenn liker å bruke mobiltelefonen. I undersøkelsen kommer det frem at 38 prosent bruker mobilen bak rattet. Dette til tross for at det i 2013 ble det lagt ned totalforbud mot å bruke mobilen i bil, med mindre den er fastmontert med integrert hands-free.

Menn er verstingen også her. Her sier nemlig 45 prosent Oslo at de ikke legger fra seg telefonen eller lar den være urørt når de kjører bil. Sørlendingene (67 prosent) er flinkest til å la mobilen ligger urørt mens de kjører bil, mens folk bosatt i Oslo/Akershus (59 prosent) er dårligst.

– Mobilen er et nytteverktøy, og det finnes mange nyttige apper for bilturen, slik som navigasjonsapplikasjoner. Men da er det viktig at mobilen er fastmontert og har integrert hands-free. Håpet er at den høye andelen som bruker mobilen mens de kjører har slike løsninger, og ikke sender SMS eller chatter bak rattet, sier Nergaard.

Middagsselskapet er helligst

Det er når vi er i middagsselskap flest sier at de lar mobilen ligge igjen hjemme eller ligge urørt. Hele 70 prosent mener dette er en situasjon hvor mobilbruk bør unngås. Men også når vi er på kino (68 prosent) eller i kirken (62 prosent), velger det store flertallet å la mobilen forbli urørt eller bli igjen hjemme.

Kun 39 prosent velger å la mobilen ligge hvis de er på foredrag eller i en skoletime. Og bare 23 prosent av de unge mellom 18-34 år er mobilfrie på foredrag eller i skoletimen. Jevnt over er de unge generelt mindre restriktive med i hvilke situasjoner de ikke bruker mobilen enn de over 35 år.

De mobilfrie gjøremålene blir stadig færre

Sammenligner vi funnene fra i år med tilsvarende undersøkelse i fjor ser vi at andelen som ikke legger fra seg telefonen øker for alle gjøremål. Gjennomgående har andelen økt med mellom 5 til 10 prosentpoeng for alle gjøremål.

– Generasjonen som har vokst opp med mobilen er langt mer ivrige mobilbrukere enn de generasjonene som har tatt i bruk mobil i voksen alder. Samtidig ser vi at mobilen har blitt en mer og mer naturlig følgesvenn til de fleste gjøremål for  hele befolkningen. Det er også et uttrykk for at mobilen er nytteverktøy som vi kan ringe med, navigere med, shoppe med, ta bilder med og holde oss oppdatert med, sier Neergaard.

Her klarer vi ikke å legge fra oss mobilen:

På toalettet – 73 %
Kafebesøk med venner – 69 %
På date – 68 %
I sengen – 67 %
Lek med barn – 63 %
På fordrag/skoletime – 61 %
I arbeidsmøter – 44 %
Når vi kjører bil – 38 %
I kirken – 38 %
På kino – 32 %
I middagsselskap – 30 %

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 20-24. april 2016 gjennomført til sammen 1012 CAWI-intervjuer med personer 18-74 år