Alle er ikke på sosiale medier!

Av: Jan Hansen
Ansvarlig redaktør
Illus.foto: Colourbox

Det kan virke som at de fleste nordmenn er av den oppfatning at alle i Norge, enten er på Facebook eller på et annet sosialt nettsted. Det er ikke tilfelle, og derfor går mange glipp av mye nyttig og interessant stoff.

Mange på eksempelvis Facebook deler ofte nyttige historier som også andre kan ha stor nytte av. Mange vil helt enkelt ikke være på sosiale medier, men vil i stedet forholde seg til eksempelvis frie medier (som sfm.no) eller blogger. Mange lurer også på hvorfor medlemmer på sosiale medier, nesten aldri deler informasjon med eksempelvis frie medier, eksempelvis som sfm.no, slik at enda flere kan nås av deres budskap.

Sfm.no er til for alle og helt uavhengig av politisk tilhørighet. Vi prøver å være så åpen som mulig, og vi bestreber oss hele tiden på å fortelle folk fakta. Sfm.no er tilhenger av presse- og ytringsfrihet. Vi forbeholder oss likevel retten til å avvise innlegg, artikler, meninger, leserbrev o. lign. som kan oppfattes som rasistisk, direkte støtende og/eller sterkt personkrenkende. Innlegg, meninger, leserbrev, artikler o. lign. som vi benytter, behøver heller ikke være i samsvar med vårt redaksjonelle syn. Vi forbeholder oss også retten til å korrigere, ta bort eller endre innhold.

Man skulle tro at det viktigste for alle medier var å publisere fakta i stedet for oppgulp og rene røverhistorier. I dag virker det også som at det er aller viktigst for etablerte medier (med pressestøtte), å fokusere mest mulig på seksualitet, på rumper, på pupper og lår, for ikke å snakke om hvem som har kommet ut av skapet. La i alle fall sistnevnte saker fortsatt få være en privatsak. Hvilken truse eller BH Siv Jensen eller Trine Skei Grande bruker, er også totalt uinteressant for de aller fleste. Hva de nevnte personer derimot gjør rent politisk er særdeles viktig å få kunnskap om. Dette gjelder selvsagt alle folkevalgte i vår nasjonalforsamling, folkevalgte i fylker, i byer og på bygdene.

Sfm.no er ikke interessert i de folkevalgtes privatliv, ikke så lenge deres private handlinger ikke kommer i ren konflikt med deres politiske virke. Sfm.no har også gjentatte ganger påpekt unnfallenheten til flere av landets riksdekkende medier og statsstøttede medier. Særlig når det gjelder kritikk av det norske barnevernet som vi ser som både legitim og fortsatt nødvendig. Sfm.no har i mange år satt fokus på etatens maktmisbruk, overgrep og udiskutable lovbrudd. Vi har forsøkt helt siden starten i 1998 å få riksmediene til å ta flere slike saker på alvor. Først nå, mer enn 18 år senere, ser det ut til at noe skjer, men først etter at en rekke utenriksmedier kom på banen, og det takket være flere norske ildsjeler som bl.a. Rune Fardal og Marius Reikerås.

Etter avsløringen av landets desidert verste skole- og barnehjemskandale høsten 2001 (som egentlig fikk snøballen til å rulle), ble det litt mer fokus på det norske barnevernet i media, men så dabbet saken av allerede fra høsten 2002 . Mye av årsaken skyldtes en tidligere kvinnelig journalist i Bergens Tidende. Hun skapte svært mye vondt blod gjennom å spre ren løgn om flere tidligere barnehjemsofre, basert på sitt alkoholpåvirkete vitne, og som siden avslørte seg selv som en ren lystløgner og bedrager. Ikke engang det såkalte Pressens Faglige Utvalg (PU) var i stand til å se de reelle fakta. I stedet for å ta tak i lystløgneren fra Bergen, så gikk de på et av hans ofre (undertegnede), som også er et fullverdig medlem av Norsk Journalistlag. Man valgte altså å angripe en av sine egne, og for å tekkes en løgnaktig eksjournalist og beruset «troverdig»??? kilde.

Så til alle dere på sosiale nettsteder og her på Facebook. Tenk på alle dem som ikke er på samme sted som dere og oss. Send derfor tips til eksempelvis sfm.no slik at vi kan bidra til å spre budskap som vi finner viktig og interessante.