Bergens Tidenes redaktør bør sparkes!

Bergen 5.8.2016

Av Wilfred Høsteland
Illus.foto: Colourbox

– Jeg har oppfordret BT’s styre – offisielt – til å sparke dagens redaktør, og sette inn en som har vurderingsevnen for hva som er god presseskikk og sundt stoff for en debatt. Det skriver Wilfred Høsteland i sitt innlegg.

Den famøse lederen i BT nylig hvor avisen nærmest trakasserte pensjonistene temmelig grovt, fikk reaksjoner i hopetall. Flere sa angivelig opp avisen. Hvis avisen er ute etter å skape debatt og sensasjon – kanskje for å selge mer for å kompensere tapt abonnementstall – så forstår ikke redaktøren helt hva han har skrevet.

Undertegnede sendte inn et kritisk innlegg som ble avvist, men fikk til svar at «avisen har trykket et kritisk innlegg til lederen i dag – og det er fint med debatt»! Flere vil de altså ikke slippe til! Hva det noe som hette ytringsfrihet?? BT’s redaktør forstår tydeligvis ikke forskjellen på å skape debatt og å fyre løs på samfunnets byggere og slitere og svakere grupper. Bergensavisen (BA) tok selvsagt inn mitt innlegg og dagen etter enda et omtrent likelydende – som også ble avvist i BT! Begge ble trykket i BA. Selvsagt var det godt stoff for BA å trykke leserkritikk om sin eneste lokale konkurrent, men jeg kan svært vanskelig se for meg at BA skulle trykke noe så sjofelt som det BA gjorde med lederen «Grå makt»!

Jeg vet fra før – av egen solid erfaring – at BT ikke tåler kritikk. Jeg har ved flere anledninger de siste årene, sendt inn kritiske innlegg bl.a. etter innlegg av noen av avisens faste gjesteskribenter. Innleggene kom aldri på trykk!  BT’s redaktør er ikke voksen sin oppgave og opptrer bøllete. Han kan like godt gjøre narr av de uføre – det er ikke grovere. Som gammel ansatt i BT, minnes jeg tiden med redaktør Ingemund Fænn – en utmerket redaktør som kunne sitt fag og som visste hva som kunne trykkes og ikke.  Redaktør Kjartan Rødland som fulgte ham, var også en meget god redaktør – det samme var Einar Eriksen.

Siden har det til tider humpet i vei med varierte redaktører, men dagens redaktør går nok inn i historien som en virkelig inkompetent versting. Nå kan han «sole seg» i en massiv kritikk og et klart kollektivt sinne fra pensjonisthold.  Jeg kan godt tenke meg at mannen nyter det hele – han er nok dum nok til det også! Hvis slike provokasjoner som den nevnte lederen liksom skal bidra til å skape debatt, så har redaktøren bare oppnådd sinne og avsky. Han kjente ikke sitt publikum.

– Jeg har oppfordret BT’s styre – offisielt – til å sparke dagens redaktør, og sette inn en som har vurderingsevnen for hva som er god presseskikk og sundt stoff for en debatt.  Det har nemlig redaktøren helt klart ikke peiling på.  Han opptrer som en amatør av verste sort!  Kort sagt: Han kan ikke jobben sin!  Få ham bort jo før jo heller før han igjen driter seg ut!