Fratatt tillatelse til å kjøre persontog påklaget

Halden/Göteborg 5.8.2016

Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ Senior)
Foto: JH Media

Det var i 2011 at selskapet Skandinaviska Jernbanor ble etablert i Sverige. Det skjedde etter at det ble fri konkurranse på det svenske jernbanenettet.

I Sverige kalles det ”Blå Tåget” som drives av selskapet ”Skandinaviska Jernbanor”, og som i 2011 fikk tillatelse fra Transportstyrelsen til å drive persontrafikk mellom Götenborg C – via Stockholm C til Uppsala. Toget trafikkerer på helger og ulike ukedager.

Det er ingen ting å si på populariteten til selve toget eller servicen ombord. Selve togsettene består hovedsakelig av skandinavisk jernbanemateriell fra 1960 tallet, også fra norske NSB (se bilde av eldre EL 13). En reise med Blå Tåget mellom Göteborg C og Uppsala C tar ca. 4 timer og 45 minutter, en ganske så kort kjøretid i forhold til tiden man brukte på samme strekning 30 år tidligere.

Mistet tillatelse grunnet sikkerhetsbrister

Meningen med dette toget er at det skal være preget av nostalgi, og passasjerene skal kunne reise tilbake i tid. Et liknende forsøk klappet sammen i 2008 da selskapet ”Unionsekspressen” ble lansert. Samfunnsmagasinet har ikke lykkes i å få fram mer fakta om den nevnte ekspressen og dens skjebne. ”Blå Tåget” fører også en utmerket spisevogn hvor man kan få kjøpt de mest tenkbare kulinariske retter.

Det var i slutten på juni måned som selskapet Skandinaviska Jernbanor ”Blå Tåget” fikk beskjed fra svenske Transportstyrelsen at deres kjøretillatelse var inndratt. Årsaken til dette var flere påpekte sikkerhetsbrister. ”Blå Tåget” fikk altså ikke utføre persontrafikk fra og med den 5. juli 2016. Selskapets styre vendte seg da til advokat, og Transportstyrelsens vedtak om full togstans ble påklaget til Forvaltningsdomstolen i Falun. Denne besluttet at Transportstyrelsens beslutning om full togstans ikke skulle gjelde inntil videre.

Får fortsatt kjøre

”Blå Tåget” får inntil videre kjøre på ”ad hoc” inntil klagen er ferdig behandlet. Selskapet hevder at det allerede har utbedret de sikkerhetsmangler som Transportstyrelsen påpekte, og som sistnevnte instans mente var svært så grove, og som kunne ha ført til ulykker. Så under tiden togselskapets ledelse og deres advokater krangler videre med Transportstyrelsen, kan ”Blå Tåget” fortsette å kjøre mellom Göteborg C – Stockholm C og Uppsala C.

Mer info her: www.blataget.com