Idrettens juksemakere & tapere

Bergen 5.8.2016

Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

Før i tiden var det et ordtak som het: Det viktigste er ikke å vinne, men å delta! Det er virkelig trist at idrettsutøvere doper seg for å oppnå enda bedre resultater enn de ellers ville ha gjort – uten kjemikalier i kroppen.

Juksemakere av denne sorten bør så absolutt avsløres, og holdes unna arrangementer der idealistene konkurrerer. De som ikke bruker dop, og som sverger til å prestere så godt de kan – ut fra kroppens egne ytelser og naturgitte begrensninger, det er de som fortjener ros, oppmuntring, og eventuelle medaljer!

Likevel tror jeg at slett ikke alle russiske idrettsutøvere er juksemakere, og derfor bør bare de som beviselig doper seg utestenges fra OL. Å skjære alle over én kam, er umoralsk, og ikke bra for hverken idrettens fremme eller forholdene mellom nasjonene! Alle juksemakere – uansett nasjonalitet – bør holdes borte fra arenaene!

Det å delta bør fortsatt være viktigere en å få en plass på seierspallen. Hvor mange unge utøvere er ikke blitt skviset fra laget – i alle grener, også fotball – bare fordi de ikke presterte det samme som «enerne»? Det skaper tapere, det!