Vil bare ha turister med svensk mobil?

Tekst og foto: Jan Hansen
Frilansjournalist (NJ)

Er du uten svensk mobiltelefon, og selv om du har både svenske kontanter, Visa og Mastercard, så kan du uansett støte på store parkeringsproblemer i Uddevalla. Plasser finnes det godt om, men det hjelper svært lite når du likevel ikke får betalt. Og parkerer du lovlig men lar være å betale, vanker det store bøter. Og her kommer årsaken som skal være skapt av ”smarte”? politikere som nå styrer kommunen.

Lite gjennomtenkt

Et privat firma har fått i oppgave av regionen å dra inn parkeringsavgifter via SMS. Da må du også slå inn et svensk personnummer, svensk mobil- og bilnummer før du får betalt parkeringsavgift. Men automatene er likevel utstyrt med mynt-innkast som noen ganger tar imot mynt eller stenges automatisk for ytterligere innkast – uten nærmere beskjed om hvorfor.

Maken til lite gjennomtenkt parkeringssystem har sfm.no aldri noen gang sett. Så har du altså ikke svensk mobil er du hjelpeløs om ikke myntinnkastet fungerer, eller som det var i Trollhättan på Sentralsykehusets parkeringsplass, blokkert med en stor skrue og samme tøvete SMS plakat som i Uddevalla, til og med på dette sykehusets parkeringsplasser. Det i seg selv er jo helt sansløst. Turister fra Norge og andre land vil få store problemer med å få betalt avgift. Den er nå kr. 6,- pr. time fra kl. 00:00 – 24:00, altså hele døgnet og verre enn i Norge. En kilde opplyser at det er de rødgerønne som står bak ideen.

Stengt i kontortiden

Ved telefonhenvendelse til SMS selskapet, ble den korte og kalde beskjeden den at ”det er inte vårt ansvar, så var god att ringa kommunen”. Sfm.no forsøkte gjentatte ganger å ringe Uddevalla Kommune, men samtalen ble avvist uten nærmere beskjed. Vi prøvde også å få kontakt med Västra Götalands Regionen, som er øverste ansvarlig myndighet. Vi fikk helt enkelt ikke svar selv i kontortiden.

Vi anbefaler derfor nordmenn som ikke har svensk mobil om å unngå å parkere i Uddevalla, med mindre man skal overnatte på hotell. Da anbefaler sfm.no hotellet ”Sköna Rum” som ligger like ved jernbanestasjonen. Hotellet har egen parkeringsplass som kan reserveres i forkant.