1 av 10 unge bilister kjører fortsatt på vinterdekk

Publisert 22.6.2017

Kilde: Cision Newswire
Foto: Michelin

11 prosent av norske bilister under 30 år kjører fortsatt med vinterdekk på bilen. Og det er spesielt damene som venter lenge med å skifte dekkene. Det viser tall fra en årlig nordisk undersøkelse foretatt av SIFO på vegne av Michelin.

Blant den samlede standen av norske bilister, innrømmer 5 prosent at de ennå ikke har skiftet til sommerdekk. Mens bare 2 prosent av bilister over 65 år har ventet med å skifte ut vinterdekkene, har ungdommene det langt mindre travelt med å skifte dekk på bilen. Det vil si, menn under 30 er verken bedre eller dårligere enn landsgjennomsnittet. Det er de kvinnelige bilistene som sørger for at de yngste sjåførene skiller seg ut i undersøkelsen.

Over 130 000 biler
Tallene i undersøkelsen viser at over 130 000 biler kjører på norske veier med redusert veigrep og unødvendig lang bremselengde. Tester viser nemlig at vinterdekk om sommeren innebærer en betydelig risiko for trafikkuhell.

– Rent teknisk er problemet at vinterdekkets gummiblanding er utviklet for lave temperaturer. Når temperaturen stiger over 7 grader, yter vinterdekkene gradvis dårligere. Blant annet øker bremselengden og risikoen for vannplaning stiger, sier Marcus Karlsson, miljø- og trafikksikkerhetsansvarlig for Michelin i Norden .  

– Vi oppfordrer alle til å kjøre med dekk som egner seg for årstiden. Mange vil bli overrasket over hvor dårlig vinterdekk presenterer når det blir utsatt for sommertemperaturer, sier Marcus Karlsson.  

4 av 10 skiftet dekkene i mai
Selv om de aller fleste norske bilister har skiftet dekk i god tid før juni måned, oppgir over 70 prosent av de spurte at det hender at de kjører med vinterdekk etter 15. april. Blant de som har skiftet til sommerdekk i 2017, svarte 4 av 10 at de ventet til mai måned før de skiftet dekkene.