10 år siden Sveits ba barnevernofre om unnskyldning

Publisert 4.3.2024
Foto: Colourbox

I disse tider for ti år siden tok Sveits steget fullt ut. Landet kom med både unnskyldning, erstatning og juridisk støtte til ofrene for landets gigantiske barnevernskandale. Norske myndigheter og deres lakeier fortsetter med sin arroganse og ansvarsfraskrivelse også i nyere saker. Dette er typisk for landet som nesten ukentlig hyler og skriker om brudd på menneskerettigheter i andre land.

Lidelsene som de fleste ofre for barnevernet i Norge har fått gjennomgå helt siden den nye barnevernloven kom til i 1953, er bare helt ufattelig. Det handler om tusentals barn og unge som har fått store deler av sin barne- og ungdomstid ødelagt: Av hensynsløse etniske norske borgere og byråkrater i offentlighetens tjeneste eller på oppdrag for denne. Det kan også bekreftes at ganske mange barn og unge har dødd i barnevernets såkalte omsorg siden lovendringen i 1953.

Den politiske og byråkratisk falskheten, feigheten, arrogansen og ansvarsfraskrivelsen er tydelig, og da sett i forhold til flere land som også har hatt sine barnevernskandaler. Men de har tatt et oppgjør med dem. I Norge får denne etaten fortsatt herje som den vil uten at noen tar ansvar, ikke minst tar et endelig oppgjør med både etaten og ofrene for dens horrible aktivitet gjennom mange tiår.

De fleste norske politiske partier holder fortsatt kjeft. Men det er kanskje ikke så rart. Det sitter mange av deres støttespillere med sugerør langt ned i stats- og kommunekassene rundt om. De driver bl.a. enkeltmannsforetak med hovedvekt på salg av svinedyre tjenester til det såkalte barnevernet, samtidig som «omhendetatt» barn og ungdom, mer eller mindre overlates til seg selv og blir ofte helt hjelpeløs i voksen alder.

Barnevernet i Norge vil ikke bli kvitt negativ kritikk? Vil det norske barnevernet og våre folkevalgte noen gang bøye hodet og beklage overgrepene som etaten bevislig har begått mot både barn, unge og deres familier? Forakten for norske politikere har eskalert i samme forbindelse, og vil heller ikke avta. Ikke før de selv medvirker til å få ryddet opp i enhver sak som omhandler ofre for det norske barnevernet, og som fortsatt er en skam for den såkalte «rettsstaten» Norge. Et paradoks spør dere meg.

Den nye serien i Samfunnsmagasinet, «Hva lærte vi av barnehjemsakene?», gir leserne innblikk i flere forhold av nyere dato. Skribenten av serien, Ole Texmo, har mer enn god grunn til å bruke en slik hoved-overskrift for serien som er i 10 deler.

Jan Hansen
Frilansjournalist MNJ