108 døde – hva var grunnen?

Publisert 17.1.2019
Foto: Colourbox

Aldersgruppen 45 – 64 år – og voksne menn – er de som lever farligst i trafikken, sier statistikken. Selv om en spekulerer i det lange og breie om HVA som var årsaken til at 108 flotte mennesker er døde i trafikken i 2018, får man dem aldri tilbake. Uoppmerksomhet, påkjørsel, tekniske feil, rus, sovne bak rattet, – her er alle muligheter til stede.

Men EN synder skal ha skyld nr. 1 for at tragedier skjer, og vil skje i tiden som kommer, dersom ikke myndighetene strammer kraftig inn: Mobiltelefon, lesing & teksting – mens bilen er i fart! Alle kategorier sjåfører synder på dette området! Også buss-sjåfører med full buss, taxi, lastebiler og vogntog…

Hvor liten uoppmerksomhet skal det ikke til, før bilen skjener over midtlinjen, eller utfor veikanten? Eller smeller i bilen foran som nettopp har bremset opp? Det er all grunn til å hevde at nettopp uforstandig bruk av mobiltelefon er den direkte årsak til de aller fleste av disse 108 gravsteinene!

Og – jeg nevner også, at det at sjåfører snur seg for å snakke med side-passasjeren, er òg en kilde til uoppmerksomhet mht. hva som skjer foran bilen! Det går nemlig fint an å føre en samtale UTEN å snu seg mot passasjeren, og holde blikket rettet mot trafikkbildet! Her må høflighet vike for sikkerhet!

Terje Haugom, samfunnsdebattant