622.000 personer mellom 20 til 66 år var utenfor arbeid

Publisert 6.9.2024
Foto: Privat

8,4 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder var utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak i fjor. Dette ifølge NTB. Det vil si at 622.000 personer mellom 20 til 66 år var utenfor arbeid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Selv om det ordner seg for mange, er det for mange som står utenfor. Dette er også elever som ikke får læreplass og er ekstra utsatt for å droppe ut av skolen og forsvinne helt fra arbeidslivet. Dette er uverdig for den enkelte og noe vi som samfunn ikke har råd til.

Bedriftene selv skriker etter kvalifisert arbeidskraft, men de må også bidra til at flere får fullført utdanningen sin gjennom å åpne opp dørene til bedriften og gi plass til neste generasjon. Vi må garantere læreplass for alle og utfordre både kommuner, fylkeskommuner og næringslivet til å bidra med dette. Det er et faktum at andelen av befolkningen i alderen 18–66 år som mottar uføretrygd er betydelig høyere enn på begynnelsen av 1990-tallet.

Det er også en realitet at det er en bekymringsfull økning blant de yngre aldersgruppene. Det er en høy andel av den voksne befolkningen i Norge som mottar uføreytelser og som ikke følges opp med tanke på arbeidsevne. Forskning viser at arbeid kan være helsebringende for mange av de som har uføretrygd og fremdeles har litt arbeidsevne.Arbeid kan innebære positive virkninger gjennom aktivisering, sosial kontakt og bedre selvbilde. Pensjonistpartiet er sikker på at dess flere uføretrygdede som kommer i arbeid så vil dette være til stor gevinst både for dem selv og samfunnet.

Hele 25% av nye mottakere av uføretrygd får gradert ytelse og mange av disse er registrert med et arbeidsforhold. Uførereformen i 2015 skulle gjøre det enklere for uføre å ta i bruk sin arbeidsevne, men andelen som kombinerer arbeid og uføretrygd har ikke økt. Pensjonistpartiet ser det som svært viktig at flere kan få brukt sin arbeidsevne. Nå må Nav og den enkelte kommune legge stor vekt på tiltak innenfor utdannings-, helse- og arbeidsmarkedspolitikken slik at man kan redusere tilstrømmingen til full uføretrygd.

Det er nå behov for tiltak som gjør det enklere og mer lønnsomt for arbeidsgivere å ansette personer med redusert arbeidsevne, herunder legge bedre til rette for at gradert uføretrygd blir mer brukt. NAV og den enkelte kommune må etablere et avgrenset forsøk med arbeidsorientert uføretrygd, som vil bidra til at personer med gradert uføretrygd blir mer attraktive i arbeidsmarkedet. Partene i arbeidslivet må i stor grad involveres i utformingen av både forsøket og evalueringskriteriene, og delta i en referansegruppe som følger prosjektet fra start til ferdigstillelse.  Det handler om verdighet.

Svein Otto Nilsen
Fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag