Å forberede seg til jul

Publisert 30.11.2020
Foto: Colourbox

I disse Korona-tider, så vil nok de fleste ta et ekstra tak i sine forberedelser til årets jul. Noen ser nok at denne vinteren kan bli hard nok for mange. Noen baker, lager hjemmelaget pålegg i flere varianter, og bakingen går på akkord, ikke bare for egen del men også for å hjelpe sine som har måttet ta jobben hjem til kjøkkenbordet, og som ikke har tid nok til egne forberedelser. De spør pent om mor kan stille opp. Så også her i huset. Så her har man sydd saurull for et helt krigsskipsmannskap, syltarull likedan og så all bakingen da. Litt kjekt å stille opp for sine egne. Men så er det dette med frysekapasiteten da.

Noen får det såpass travelt at man ikke tenke over at man kanskje har en litt gammel fryser, som er proppfull helt opp under lokket. Og så skjer nok det du tvilte på, den ser ut for å halte på halv åtte. Da må man nok svinge seg rundt etter å finne erstatningen. Det kan ta noen dager å få i hus dersom snø hindrer deg i å få denne i hus. Du må vente til «servicen» er tilkoblet og det kan ta noen dager. Gudskjelov så virker gammelstøyten et par uker til. Det er da du ser at akkurat når du tvilte som mest, så gjorde du det rette, dro og kjøpte en ny. I mellomtiden så blir det strikkepinnene som får kjørt seg, for det er nok noen som ønsker seg gode varme raggsokker til jul, og det må de da få.

Selv om jeg ikke pynter til jul i år heller, slik som det har blitt til de siste ti-tolv årene, og i solidaritet med alle som urettvist har fått norsk barnevern på nakken og ikke får ha sine hos seg da, så får det stå sin prøve. Man er vant til at slik er det blitt, men litt godsaker i matveien er vel en aldri så liten trøst når man har laget det meste selv, fisket selv, og produsert maten selv – nesten. Og så er det da at man kan gi bort litt av godsakene man har strevd med, for å glede noen i denne tiden som nå aldri ser ut til å ta slutt før langt ut i 2021 eller noe deromkring, om det i det hele tatt er gjennomførbart. Det gjenstår å se.

Barnevernets forbereder seg også

Det er heller ikke noe nytt når man blar seg gjennom lokale aviser i landet, og leser om hva norsk barnevern gjør med barn like før jul. Denne gangen fikk jeg lese om et sted i Salten hvor norsk barnevern, nå har tvangsflyttet en elleve år gammel gutt ut fra fosterhjemmet og ned til Akershus et sted. Gutten ville flytte hjem til mor som han har et fint forhold til, og som han selv mener forstår ham. I stedet for er han altså tvangsflyttet til Akershus.

Man blir trist til sinns med tanke på hva som rører seg i hodet på denne elleve år gamle gutten nå som julen blir ødelagt for ham. Men, som jeg har sagt før, dette er helt etter boka slik som barnevernet er. Dette VET vi meget godt. Den som ønsker å lese saken, kan gå til Saltenposten, så ser man også at den artikkelen er den som er mest lest der oppe i nord. Jeg har kommentert saken i eget innlegg, men hvor lenge det blir før det tas inn eller om det i det hele tatt tas inn får bare tiden vise. Barnevernets juleforberedelser har startet slik det pleier.. Å ødelegge alt man før jul, og som i dette året er tung nok for de aller fleste som har norsk barnevern på nakken. En litt spesiell tankevekker i disse tider, men det forfekter ikke barnevernet en eneste tanke. Ondskapens akse spør man meg!

Ellinor Nerbø