Advarsler virker ikke på de digital-gale

Publisert 1.4.2019
Foto: Colourbox

Tullete departement – farlig utvikling. Digitaliserings-glade Erna Solberg har som kjent tilsatt en digitaliseringsminister med tilhørende departement. Det var vel en «arbeidsløs» Høyre-venn ved navn Astrup som skulle få seg en jobb. For en tid siden ble der prøvekjørt en førerløs minibuss i Bergen, og Solberg var med i den bussen og uttrykte sin store entusiasme over denne «utviklingen».  Vi har for lengst fått smakebiter av hva en digitalisering av samfunnet kan føre til, og vi har også fått en god del advarsler om hva det kan føre til. Det siste er vel hackingen av Hydro, hvor bedriften ble satt ut av spill noen dager og tapte 350 millioner kroner. Dette er nok bare begynnelsen.  Digitaliser videre, og vi vil utvilsomt etter hvert få et samfunn hvor alskens funksjoner går i stå, og viktige samfunnsfunksjoner knebles!

Vi har sett hvordan tele-kommunikasjonene kan settes ut av funksjon, og hvordan liv og helse og annen sikkerhet blokkeres. Solberg og andre jubler over fremtidige førerløse kommunikasjonsmidler, – der snakkes om førerløse busser, biler, tog, skip og fly. Hva er egentlig hensikten? Skal titusener av bussjåfører, lokomotivførere, sjølfolk, osv. bare sendes til NAV? Jeg vil betakke meg for å sette meg om bord i noen av disse førerløse sakene.  Hackere kan – som alle vet – komme inn i systemet og sende busser utfor stup, – få til masse-kollisjoner, – styrte fly, etc. etc. Men slike advarsler virker ikke på de digital-gale. Alle vet også at våre militære funksjoner, våre sykehus og alle tele-kommunikasjoner kan settes ut av spill av en fiende – og av hackere som bare leker seg og som selvsagt gir blaffen i hva det kan føre til.

Panikk-innføringen av DAB-systemet har allerede vist seg å være en tabbe. Nødnettet var langt mer stabilt og pålitelig på FM. Også her ble Regjeringen advart på forskudd, men når har man sett at den sittende arrogante og selvgode regjering har lyttet til folkets og ekspertenes røst? Jeg tror det er på høy tid at det meste av de planlagte digitaliserte funksjoner skrinlegges – eller at man i det minste sørger for at alle livsviktige funksjoner i samfunnet ved et håndgrep kan sjaltes over til tradisjonell styring. Hvis ikke kan omtrent alt i samfunnet gå i stå, og det kan i sin ytterste konsekvens koste titusener av liv! Begynn å tenke før det er for sent – både Solberg og digitaliseringsministeren æ- m.fl. !

Wilfred Høsteland