«Æille vi fyrer med ved!»

Publisert 15.1.2024
Foto: Colourbox

Synger Vazelina Bilopphøggers. Joda, vedfyring er koselig, og varmer godt. Særlig bjørkeved. På kalde og vindstille dager legger røyklokket seg over byene i 200 meters høyde. Det har vært tradisjon å gi bilene skylden for det. Men i all hovedsak er det vedfyringen som er årsaken. Om natten er det denne gassen, sot og nano-partikler som siver inn gjennom ventiler og vinduer på soverommene. Virkelig herlig, ikke sant? Ikke helt bra for helsen, nei!

Forskere har funnet ut at en vedkubbe som brennes gir fra seg like mye forurensning som en fossil-bil som kjører fra Bergen til Geilo. Altså påvirker vedovnen klimaet mer enn du tror. De som er bevisste på dette, har sørget for å skaffe seg varmepumpe. Ikke samme kosen, men renslig, effektivt og strømsparende.

Under ekstreme kuldeperioder, vil likevel vedfyring gi den ekstra lunken som elektrisk oppvarming ikke makter like godt. Men å fyre riktig med ved, er en kunnskap mange dessverre ikke har fått med seg. Resultatet er sur og illeluktende røyk, og forurensning av luften. På internett står det mange gode råd fra fagfolk som er verd å lese.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.