Annenhver hund får for lite mosjon

Publisert 21.1.2019
Kilde: Anicuras
Foto: Colourbox

Er det på tide å oppfylle årets nyttårsløfte om å begynne å trene? Det er kanskje en god idé å inkludere hunden også. AniCuras store husdyrundersøkelse viser nemlig at mange hundeeiere går alt for lite tur med hunden sin. De fleste hunderaser behøver omtrent to timers aktivisering om dagen, men ifølge undersøkelsen får kun annenhver hund nok mosjon.

Det er ikke bare mennesker som trenger fysisk aktivitet for å ha det bra. Hunder har et stort behov for å komme ut og bevege på seg, gjerne et par timer hver dag. Annenhver hundeeier mosjonerer sin hund under 10 timer i uken, noe som tilsvarer under 1,5 timer om dagen, ifølge en undersøkelse fra AniCura. Mest bemerkelsesverdig er likevel at 13 % svarer at de kun går tur med hunden 0-5 timer pr uke.

– Behovet for mosjon avhenger naturligvis av rase og alder, men felles for alle hunder er at for lite mosjon kan føre til overvekt, som igjen øker risikoen for sykdommer som diabetes og artrose. I tillegg øker sjansen for at hunden kan utvikle ulike stressatferder, sier Sasja Rygg, veterinær i AniCura. Hvor mye mosjon som er passe for din hund, kommer an på rase og hundens alder. Det bør man tenke på allerede når man kjøper en hund. Yngre hunder har ofte mer behov for mosjon og aktivisering mens en eldre hund vanligvis krever mindre. Uansett rase anbefales det å ta med hunden på tur 4-5 ganger om dagen, hvorav én av turene bør vare på minst en time.

– Noen hunderaser kan ha behov for å få springe løse eller trenes mer aktivt, mens andre har et mindre behov for bevegelse og kan nøye seg med gåturer. Å bare gå en kort tur til nærmeste lyktestolpe rekker ikke, det bør helst være en ordentlig tur hver dag. Det er trist å se at annenhver hund får for lite mosjon, sier veterinæren.

AniCuras beste tips for vinterens hundeturer:


1. Hold hunden i bevegelse: 
Pass på at hunden beveger seg så mye som mulig og holder i gang sirkulasjonen når dere er utendørs i kulden. Da minsker risikoen for frostskader.

2. Bruk vinterdekken om det virker som hunden fryser. Det gjelder spesielt små hunder og de med kort pels. Dekkenet bør være vind- og vanntett.

3. Smør potenemed beskyttende voks eller potesalve for å unngå at snø og salt fester seg. Tørk nøye av potene etter turen.

4. Bruk refleksbåde på deg selv og hunden. For hunder fins det både halsbånd og vester med refleks. Det er en billig forsikring i årets mørkeste tid.

5. Aktiviser hundenunder gåturen (uansett årstid) ved å la den løse ulike problemer. Å krype under en stamme i skogen istedenfor å løpe rundt eller over den kan være en utfordring. En  ”gjenglemt” ball kan hentes på veien hjem, eller du kan trene hunden på å gå sikk-sakk mellom bena dine.

6. Om det er tungt å komme seg ut når det er mørkt og kaldt, tenk på helsefordelene en gåtur har, også for deg som eier! Bedre søvn, bedre hukommelse og mindre angst er noen av fordelene. En tur ut er vinn-vinn, både for deg og hunden!

(Om undersøkelsen: «Husdyrbarometeret» ble gjennomført mellom 8. og 11. Mai 2018 av Yougov på oppdrag av AniCura. 1017 dyreeiere, hvorav 459 hundeiere, mellom 18-65 år har svart på spørsmål via et internettpanel.)