AP-Støre på direkten: Vi må få en vannlov

Publisert 24.6.2019
Kilde: Ova
Pressefoto: Stortinget

Midt i all publisitet omkring vannforurensing, sykdom og død i forbindelse med helsefarlig vann fra kommunens anlegg i Askøy, dukker partileder (og kanskje kommende statsminister?) Jonas Gahr Støre opp i beste sendetid på TV-nyhetene.

Og sier klart og tydelig at Norge trenger en egen «Vannlov» for å hindre helsefarlig vann i fremtiden.

En hel VA-bransje er enig med Støre i at dette er avgjørende viktig og bransjen – med Norsk Vann i spissen – har kjempet for dette gjennom mange år med temmelig labert engasjement fra flertallet av ledende politikere. Vi i Oval vet, for vi har møtt mange politikere og byråkrater som alle har kviet seg for å ta tak i en så stor og viktig sak.  De spiller elegant ballen over til kommunene som formelt har ansvaret for drikkevannet og som jo ilegger innbyggerne gebyr som skal dekke kostnadene ved vann- og avløpsarbeidet.

Må noen dø?

Men først en digresjon:
Alle større byer i Norge har nå opplevd ulempene og farene ved ukontrollert bruk av elektriske «sparkesykler». Politikerne har ikke gitt noen instrukser eller tatt noe ansvar for dette. I København – der reglene også mangler – ble forleden en dame kjørt ned og drept. Og NÅ sies det at det vil komme regler. Norge må tydeligvis oppleve sin egen dødsulykke før det skjer noe med regelverket her i landet?

Men vi utforme nødvendige regelverk etter at dødsulykkene er et faktum?

Støre har i hvert fall gjort det ingen partileden har gjort før ham: Han står frem i TV som talsmann for en ny Vannlov, og for det fortjener han ros og trampeklapp!