Aprilspøk? – Ja takk!

Publisert 30.3.2020
Fototriks: Sfm.no/Colourbox

Bergensavisen’s utmerkete gjesteskribent Finn Bjørn Tønder etterlyser i avisen 30. mars tidligere tiders aprilspøk-tradisjon. Jeg tror han har folk flest med seg i det ønsket. Man kan da ikke plutselig – de siste årene – ha blitt så korka dum at man ikke øyner hva som er en spøk og hva som er «falske nyheter» (Fake News) – som er blitt et nytt begrep. Hvis avisene og mediene generelt skal ta hensyn til noe slikt, har dumheten tatt helt overhånd!

Der var så mange minnerike aprilspøker tilbake gjennom tidene – mange av dem glemmer man aldri. Noen av dem var laget ved dyktig manipulerte bilder. Jeg husker spesielt en slik, hvor der var trikset inn et bilde med tunnel-åpning under Nygårdshøyden i Christiesgate i Bergen. Det var mange årtier før tunnelen virkelig kom. Teksten var noe slikt som at i løpet av natten hadde de fått gjennomslag mot Nygårdsgaten, og at jobben ellers hadde vært gjort i hemmelighet. Folk strømmet faktisk til for å se på nattens underverk. Man kunne ikke se at bildet var manipulert – det så 100% ekte ut.  Der fantes mange dyktige «foto-triksere» den gangen både i Bergens Tidende o.a., men jeg lurer på om det er ekspertisen eller fantasien som mangler i dag? Kanskje begge deler?

La oss få både slike eksempler og andre tilbake i aviser og andre medier. Hvis folk ikke tåler å bli lurt litt 1. april, må det norske folk kollektivt ha blitt sterkt svekket mentalt på rekordtid, og den alminnelige humor må være avgått ved døden! La oss få tilbake denne aktuelle humoren, og ikke bare se på verden rundt oss under alvorstunge øyelokk!

Wilfred Høsteland