Apropos manuell eller automat girkasse

Publisert 23.8.2018
Av Terje Haugom
Foto: Colourbox

Målinger viser følgende: Manuell girkasse på vei ut – 90 % av nye biler som selges i Norge er utstyrt med automatgir. Slik har det vært i over 60 år i USA, og der er det standard. Ønsker man manuell gearkasse, regnes det som option, som det må betales ekstra for. Automatgear gjør kjøringen enklere, og trygghet i trafikkbildet og oppmerksomheten bedre!

Det vil vel da være rimelig å spørre: Er det ikke da naturlig at forhandlerne omgående slutter å ta tillegg i prisen, når 90 % av kundene foretrekker automatgear? Det er jo da naturlig at manuelt gir medfører tillegg i prisen, mens automat blir en rimeligere standard! Dette må myndighetene gjøre noe med!

En annen ting er jo det faktum, at en manuell girkasse er mer robust enn en automat. Den automatiske girkassen krever kontinuerlig og oftere vedlikehold, med flushing (total innvendig rens) for hver 60.000 km (eks. hos noen av Mercedes Benz modeller), noe som også medfører ekstra kostnad. Unnlater man derimot å holde de foreskrevne service-intervallene for det enkelte bil- og modellmerke, kan regningen bli astronomisk. Dette bør en tenke gjennom når man ønsker å kjøpe en ny bil med moderne og komplisert automatkasse.

De gamle amerikanerne – veteranbiler fra 1940- og opp i 1970-årene – hadde (og har fremdeles) mer robuste automater, som var enklere i oppbygningen. De kunne gå mye lenger mellom oljeskift og evt. filterbytte. Og var noe enklere å reparere!