Arbeiderpartiet la ned Vistamar i Spania. Nå etterlyser samme parti vannterapi i Trondheim

Publisert 31.3.2022
Foto: Privat

Vistamar rehabiliteringssenter i Spania ble lagt ned 31. juli. 2020. Jeg sitter fremdeles og undres over hvorfor Arbeiderpartiet og samarbeidspartiene i bystyret gikk inn for å legge ned dette fantastiske tilbudet.

Vistamar hadde et lite budsjett, men gikk i pluss. De hadde marginal bemanning, men lavt sykefravær. De hadde ikke vikarbyrå, kun faste ansatte med helsefaglig utdanning. De arbeidet tverrfaglig, ga tilbud om individuell behandling og gruppebehandling både på kveld og helg.

Når jeg tenker på dette så er jeg helt sikker på at de sparte kommunen for mange penger og det var et billig alternativ til annen rehabilitering i Trondheim kommune. Arbeiderpartiet og de rødgrønne samarbeidspartiene lovte brukerne et like godt alternativ i Trondheim, men glemte det viktigste som var nok terapibasseng. Nå ser Arbeiderpartiet at de har bommet totalt og komiteleder Sissel Trønsdal fra AP melder en interpellasjon i bystyret om hva man kan gjøre med mangel av terapibasseng.

Bruk av vannterapi er en viktig del av tradisjonell folkemedisin verden over, og temperaturen i et varmt terapibasseng ligger som regel mellom 33 og 36 grader. Dette er mye varmere enn et normalt svømmebasseng, og det varme vannet virker avslappende på muskulaturen samtidig som det bidrar til behandling av revmatiske sykdommer som leddgikt, revmatisme, dårlig blodsirkulasjon og ømme muskler. For mange med funksjonsnedsettelser er derfor terapibad en god måte å bedre både bevegelighet og balanse, samt minske ubehag og smerter. Ulike pasientgrupper har stort utbytte av terapibad.

Sissel Trønsdal stiller ordføreren følgende spørsmål til bystyremøtet 30. mars. Ser ordføreren nødvendigheten av en gjennomgang av dagens kapasitet mht. terapibasseng med formål å imøtekomme dagens og framtidige behov? Arbeiderpartiet har satt politisk prestisje over byens eldre og syke og lagt det ned Vistamar til tross for massive protester fra brukere, ansatte og de borgerlige partiene i Trondheim bystyre.

Hundrevis av eldre har fått reise til Spania for å få bedre helse.  Tilbudet deres ble nedlagt og Trondheim kommune måtte punge ut 50 millioner kroner for å komme seg bort fra avtalen. Først nå innser enkelte i Arbeiderpartiet at vedtaket om å legge ned Vistamar var et meget dumt og lite gjennomtenkt vedtak.

Det er feil å snyte seg når nesen er borte.
Det er likevel bra at Arbeiderpartiets komiteleder Sissel Trønsdal nå skjønner at man må rette opp konsekvensene for alle de som trenger terapibasseng.

Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre