Atomkraft i Norge

Publisert 27.5.2024
Foto: Colourbox

Svar på innlegg fra Tore L. Tangen.

Mange blir engstelige når det snakkes om atomkraft. Håper mitt innlegg kan bidra til å skape håp og tillit til en trygg energikilde for framtiden.

Thorium kan erstatte både uran og avfalls-produktet plutonium. Thorium er et radioaktivt grunnstoff med atomnummer 90 og atomsymbol Th, og er anslått til å være fire ganger mer vanlig på Jorden enn uran. India leder an i forskningen på Thorium som energikilde for atomkraft. Thorium kan ikke ned-smeltes til eksplosjon, men har ellers samme egenskaper som uran og rest-produktet plutonium. En atomreaktor basert på thorium kan derfor ikke løpe løpsk på samme måte som en atom-reaktor basert på uran. En thoriumbasert reaktor vil heller ikke ha plutonium som avfallsprodukt.

Norge er på 3.plass i verden mht. naturlige forekomster av grunnstoffet thorium, og bl.a. i Telemark finnes rikelige mengder – flere hundre tusen tonn, mener forskerne. Man kan lure på hvorfor norske eksperter ikke får fingeren ut og gjør noe med dette! Thorium gir TRYGG atomkraft!

Joda, atomkraft skal være velkommen, men først må forskere og myndighetene seriøst rette fokus på thorium-staver som erstatning for uran-staver i atomkraftverk. Når feil i kjøleanlegg ikke lenger betyr fare for katastrofe, kan vi senke skuldrene og sove godt. Inntil da kan vi ikke glemme Tsjernobyl m.fl. Når naturen har bedre alternativer, skal disse brukes. Thorium er den ultimate og trygge løsningen! Slik kan det bygges atomkraftverk overalt i Norge – om ønskelig.

Les forresten om thorium-drevne biler på nettet! Brenselcelle med en 8 grams thorium-stav kan drive en el-bil i 100 år! Samme effekt som hydrogen.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.