Autonome kjøretøy er ren galskap!

Publisert 23.2.2018

Illus.foto: Wikipedia

Hva var det vi sa? Oxford-forskere frykter terrorister og hackere vil bruke kunstig intelligens (AI = Artificial Intelligence) til å angripe og overstyre framtidens moderne teknologi-slaver. Nye teknologiske muligheter skaper også nye farer. Hvis selvkjørende biler blir utbredt, frykter forskerne at terrorister vil kunne klare å hacke store antall kjøretøyer og krasje dem. Det kan bli en sport – hvem klarer å krasje flest kjøretøy?

Akkurat denne risikoen ved forskningens mange unyttige og farlige oppfinnelser advarte det norske, tverrpolitiske partiet Moderatene mot for et par år siden, da de nærmeste års «autonome kjøretøy» ble omtalt i motorpressen. Det hevdes fremdeles fra godt orienterte kilder at innen få år blir det forbudt å kjøre bilen selv! Selvkjørende biler og busser er så mye mer trafikksikre enn når et oppegående menneske sitter ved rattet! God dag mann hostesaft!

Faren for hacking og data-terror mot «selvkjørende biler og busser» er at de som vil og kan, vil være i stand til å skape katastrofer og tragedier i stort antall, når computere i de «autonome kjøretøy» og styringssystemene langs veiene blir hackernes målgruppe! Så er spørsmålet: Skal vi la forskerne i bilindustrien få lov til å styre oss inn i et minefelt av datastyrte katastrofer, eller skal vi forlange å få kjøre våre biler og busser selv – uten datamaskiner som kan hacke oss inn i katastrofen? Her må vi forbrukere og bilister ikke være sløve!

Det er NÅ vi må få myndighetene til å forstå at de må sette foten ned! Forskerne må heller bruke sin energi på å utstyre framtidens biler med f.eks., noe så fornuftig som skvettlapper! I mange ting og tang i hverdagen er computer-styring bra, men IKKE i motordrevne kjøretøy! De styrer vi selv mye tryggere enn en AI-robot! Autonome kjøretøy er ren galskap! All «utvikling» er ikke nødvendigvis av det gode! Dette vi bare stanse! Nå må samferdsels-ministeren være innstilt på å ta grep!

Terje Haugom
Politisk kommentator, Moderatene.