Avgiftspolitikken virker mot sin hensikt

Publisert 16.12.2019
Foto: Sfm.no

Nordmenn handler bare i Sverige for over 17 Milliarder kroner i året. Dette skyldes at dagligvarer og alkoholpriser er det halve eller mindre enn hva en må betale i Norge. Dette blir det mange arbeidsplasser av i Sverige, spesielt i grenseområdene. Arbeidsplasser vi mister eller ikke får her i Norge på grunn av for høye avgifter.

Avgifter er så høye at det lønner seg for meg som bor i Bergen å kjøre til Sverige og ta service på bilen på merkeverksted – med 3 overnattinger billigere, enn jeg hadde gått på nærmeste merkeverksted her jeg bor. Og når jeg og konemor da kan handle for over 9 000 kroner tollfritt i tillegg til service i varer som koster mindre enn halvparten av hva vi ville betalt hjemme med på kjøpet i tillegg, sier det seg selv at noe er galt med det norske avgiftsystemet.

De som bor en time eller to fra grensen kan reise over grensen ukentlig og spare store summer på husholdningsbudsjettet. Noe mange av dem er avhengig av på grunn av dårlig arbeidsmarked i området. Noe som i stor grad skyldes de høye norske særavgiftene som virker mot sin hensikt. For 17 Milliarder kroner representerer tross alt mange tusen arbeidsplasser tapt i grenseområdene.

Hensikten med de høye avgiftene på alkohol, er angivelig å begrense et for høyt forbruk og dermed alkoholisme. Virkningen av en slik hinsides alkoholavgift og begrensede salgstider i butikk og Vinmonopol, er hjemmebrent, smuglervarer og økt grensehandel. Og da hamstrer de drikkeglade det de kan, og alkoholkonsumet fyker i været. Noe som over tid er svært helseskadelig. Dermed må vi i Norge dekke helseskadene på grunn av økt konsum av billig alkohol fra våre naboland uten den skatteinngangen som solgt i Norge ville gitt oss.

Og på grunn av mer eller mindre åpne grenser, jubler de kriminelle smuglerne. Og som det vises til i linken: Avgiftsnivået i Norge bidrar ikke til å dempe konsumet, men til å stimulere til grensehandling. Svenskene får all verdiskapningen, avgiftene og arbeidsplassene og sikrer sitt eget monopol mens norske politikere til høyre og venstre sitter og ser på og er helt tafatte. Grensehandelen truer norske arbeidsplasser og næringer, og det er ingen vei utenom å justere avgiftene.

Dette er noe vi i Demokratene er helt enig i. Vi er nødt til å redusere avgiftene på alkohol og en del andre varer slik at vi kan tette handelslekkasjer til våre naboland. Vi vil heller ha folk i arbeid i norske butikker, transport og grossistbedrifter, enn at vi gir disse arbeidsplassene til våre naboland.

https://www.nettavisen.no/okonomi/hudfletter-grensehandel-politikken—feigt-arrogant-og-kunnskapslost/3423892365.html

https://www.demokratene.no/program/#Skatt

Svein Arne Grønnevik, Demokratene i Bergen