Avisenes hellige kuer?

Publisert 23.4.2021
Foto: Colourbox

Mange aviser har faste skribenter som har sin faste dag hver uke hvor de får ytre seg om et eller annet aktuelt tema.  Mange av dem skriver svært godt. Andre er av den provoserende og mildest talt ufine typen som altfor ofte gir utløp for sinne og forakt for noe de selv ikke liker eller har god nok peiling på.  Et stjerne-eksempel som jeg tror må være unikt her i landet, er Bergensavisens Erling Gjelsvik som hver lørdag får ytre seg over to hele sider. Gjelsvik er en tidligere AKP (ml)’er, men har visstnok i dag moderert seg litt m.h.t. politisk ståsted. Denne Erling Gjelsvik har siste halvåret hatt en del virkelig bra oppsett mot tullepartiet MDG og deres fantasifulle og meningsløse ønsker.

Men flere påsker på rad har Gjelsvik på en ekstremt simpel og grov måte – latt sitt sinne og «morsomheter» gå ut over påskens kristne verdier og tradisjoner. Han kaller all religion for fantasi, bedrag og løgn og det som verre er, og man formelig kjenner hatet hans strømme ut mot leserne. Det er spesielt kristendommen som tydeligvis faller Gjelsvik svært tungt for brystet. I fjor var det biskopen i Bergen som fikk gjennomgå, men han taklet det svært profesjonelt, noe som må ha vært nærmest pinlig for skribenten Gjelsvik, vil jeg tro. Første gangen jeg prøvde å skrive et innlegg mot Gjelsviks grove uttalelser, var for noen år siden da han kalte jødene idioter. Hvis ikke en slik uttalelse er antisemittisk, så vet ikke jeg.  Men Bergensavisen – i likhet med majoriteten av norske aviser – kan jo med god grunn karakteriseres som antisemittiske aviser – i likhet med NRK.  Norge er som mange vil vite et av Europas mest antisemittiske nasjoner. Ikke akkurat noe å være stolt av!

Jeg fikk ikke mitt innlegg på trykk den nevnte gangen hvor jeg gjerne ville sette Gjelsvik «på plass» etter hans anti-jødiske utbrudd. Jeg forventet det egentlig heller ikke. For BA støtter jo offisielt slike holdninger som Gjelsviks. Etter hans uhyre grove uttalelser sist påske, sendte jeg enda en «korreks» til BA. Den har nå – tradisjonen tro – vært re-sendt avisen i alt 3 ganger, men trykkes ikke. Noen forklaring får jeg heller ikke. Men avisen lovpriser jo ytringsfriheten ved passende anledninger uten å ville følge den selv. Det gjelder tydeligvis å beskytte sine egne uansett hvor ille det måtte være.

Norske avisers demokratiske retningslinjer både når det gjelder ytringsfriheten til sine egne og andres kritikk, er et kapittel for seg som etter hvert burde tas opp til offentlig debatt. Der finnes også flere andre eksempler på – både i Bergensavisen og tidligere i Bergens Tidende – at kritikk/korreks overfor avisenes faste spaltister skal man ha seg frabedt! Det er ikke så nøye i de kretsene om sannheten ikke får komme til orde bare deres egne villstyringer får spy ut sin galle til leserne! Faste avis-skribenter er visstnok ufeilbare – hellige kuer!

Selv om Erling Gjelsvik i Bergensavisen er flink til å bruke fremmedord for å imponere,  så har han umåtelig mye å lære når det gjelder å styre sitt sinne og forakt for det han personlig ikke verken liker eller har god nok kjennskap til.

Wilfred Høsteland