Bakeriindustrien må ta ”nøtteallergier” på ramme alvor

Publisert 23.5.2018
Av Jan Hansen, frilansjournalist NJ Senior
Foto: Pixabay

Både i Norge og i resten av verden bor det mange millioner mennesker med diverse allergiplager. Pollenallergi er det titt og ofte oppslag om, men noe så viktig som ”nøtteallergi” ser man sjelden eller aldri omtalt noen steder.

I dag sper bakerindustrien i alskens nøtter i brødet som de produserer for å tynne ut selve melet. De finner samtidig på en rekke flotte navn på sine produkter, og ikke minst beskrivelser på hvor godt og sundt nettopp deres bakervarer er for de aller fleste. Mennesker med nøtteallergi har bl.a. lett for å få opphovnede talgkjertler, en plage som kan være svært så vond. Ofte må slike til lege eller sykehus for å få skjært dem opp og tømt før materie. Og slike hevelser skyldes bl.a. spor av nøtter i brød og andre bakerveier.

Det heter så fint i de fleste innholdsfortegnelser at brødet ”kan inneholde spor av nøtter”, men ikke at ”brødet inneholder ikke spor av nøtter”. Dette er et ansvar som bakervareprodusenter bør ta på største alvor, ikke minst å sørge for at kjeler og kar som de bruker til å blande ut deigen i – dersom også nøtter benyttes, blir skikkelig rengjort før neste bruk. Det vil eliminere risken for nøtteallergikere å få i seg stoffer som de ikke tåler. På hjemmesiden til Astma og Allergiforbundet kan du lese mer om nøtteallergier.

Les mer her: https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/nottermandlerpeanotter/