Behov for en forlenget jernbane i nord

Publisert 10.1.2023
Foto: Colourbox

Hva kommer det av at Stortinget vedtar å bygge jernbanen vider nordover fra Fauske, men det blir ikke gjort. Det har kommet kritikk på at det er stor forskjell på strømmen nord som sør og det er folk som mener at dette må det bli forandringer på og der er jeg enig, men så hva med jernbanen da, der skjer det ingenting tross av vedtaket.

I nord er det vintermørke. Skal folk reise noen sted, må folk enten ta sjanser med fly om det går noen som følge av dårlig vær, eller sitte å humpe på buss på dårlige veger, om det går noen, eller ruinere seg med privat bilen. For det er dyrt med stadig høyere bensinpriser og el biler da, med stadig høyere el priser. Om man da kan få ladet el bilen utenfor tettsteder.

Nå snakkes det i Tromsø å flytte sørover, der de har alt, der de fremdeles bygger ut jernbanenettet med Follobanen, men Nord Norge må klare seg med museumsbanen Nordlandsbanen. Fortsetter de folkevalgte i dette spor, vil nordnorske byer ende opp som tomme spøkelses byer. Fritt for despoter som Putin som vil ha mer plass uten å slåss om det.

Hans Bauge
Samfunnskritiker