Bensinblandingen med etanol må stoppes! 

Publisert 4.6.2024
Foto: Smf.no

Myndighetene trodde at med etanol i blyfri 95 (E-10) ville man oppnå en klima-gevinst. De som forsker på dette, er nå enige om at den gevinsten er lik null! Altså – en gedigen tabbe som til nå dessverre og helt unødvendig – har medført flere branner i sjeldne veteranbiler og båter.

Fakta: Etanol gjør eksempelvis at bensinslanger sprekker, pakninger ryker. De som setter sine veteranbiler i vinteropplag sener i år –  vil derfor få uvante problemer til neste vår. Fakta er at: Etanolen i E-10 bensinen vil bli årsak til mange branner og motorhavari. Og bare så det er sagt: Dette gjelder også for bensin båtmotorer.

Kleppelista mener derfor bestemt at denne farlige bensinblandingen fra myndighetenes side må stoppes – og snarest reverseres. Oljeselskapene må derfor etter Kleppelista sin klare mening – omgående stanse tilsettingen av de 10% etanol. Nå må vi alle gi klar beskjed til våre folkevalgte på stortinget at denne store tabben må reverseres til null. I dag er det dessverre få bensinstasjoner som selger 98 oktan bensin (E-5), som trygt kan brukes på disse historiske veterankjøretøyene som pynter opp og kjører på norske veier «stort sett» i deler av året.

Så lenge ekspertenes ord sier at E-10 bensin IKKE gir den ønskede effekten for klimaet – så må denne  farlige blandingen avvikles omgående uten opphold. Dette ved at vanlig blyfri 95 UTEN etanol igjen må distribueres til samtlige pumpe-stasjoner i Norge – for her står eksempelvis faktisk store kulturskatter som viktig bil og båterhistorier på spill – for Norge og alle de 10-tusenvis av mennesker som mekker og kjører veteranbiler og båter i Norge.

Vidar Kleppe
Bystyrerepresentant for Kleppelista i Kristiansand