Bergensavisen – Norges Pravda?

Publisert 12.10.2020
Foto: Colourbox

Jeg har for en tid siden fått på trykk i Samfunnsmagasinet en artikkel jeg skrev til Bergensavisen i februar.  Det er et høyaktuelt debattinnlegg – fortsatt – vedr. politikerne i Bergen og deres totale mangel på økonomisk sans og styring.  Bergensavisen (BA) er et talerør for den for tiden sittende «byregjering» i Bergen som er styrt av AP og dominert i Byrådet av en gjeng mer eller mindre politisk umodne «konfirmanter» som aldri selv har vært ute i arbeidslivet og følgelig, forståelig nok, ikke alltid vet hva de steller med!

Det aktuelle oppsettet har jeg siden februar re-sendt BA hele 15 ganger. De fleste av disse gangene har jeg bedt avisen om en forklaring på hvorfor innlegget ikke tas inn. De svarer aldri. Det er som å prøve å kommunisere med en sfinx. Jeg er klar over at avisen for lengst har sluppet opp for argumenter. For det vanlige argumentet for aviser flest er nemlig at de ikke kan ta inn alle innlegg som kommer pga. plassen – de må prioritere, som de sier. Jeg vil tro at BA for lengst har satt Norges-rekorden (og langt utenfor landets grenser) når det gjelder «plassmangel». De har altså ikke hatt plass til mitt saklig kritiske innlegg i løpet av 10 måneder!

Dessuten er det en alminnelig form for folkeskikk, høflighet og respekt at man svarer på spørsmål fra innsendere – bl.a. om hvorfor ikke et innlegg blir trykket. Alle vet at et innlegg ikke alltid kan trykkes i løpet av 1-2-3 døgn – og da kan man kanskje snakke om prioritering og plassmangel. Men slike argumenter kan man ikke komme med etter 10 måneder. Da er det ren løgn! Jeg mistenker sterkt – og tror at jeg har rett – når jeg sier at BA ikke ønsker å trykkende pinlige artikler mot egne politikere. Kanskje avisen endatil har fått beskjed fra «høyere hold» om nettopp det??

BA har den senere tiden brukt sin store Debatt-side til talløse «tulleartikler» fra ungdommer omkring temaer som ikke verken har noe med eller kan føre til debatter. For BA er nemlig debatt-sky! Interessant å observere at en avis som i løpet av de siste årene har trykket 3-4 innlegg om nettopp pressefriheten/ytringsfriheten i et sant demokrati og dens verdi – ikke praktiserer det i praksis. Alle ser jo her hykleriet!  Men BA er kjent for noe som man også finner ved noen andre norske aviser – nemlig en generell avvisning av innlegg om visse temaer/vinklinger.  Det gjelder bl.a. kritikk av norsk innvandringspolitikk, positiv omtale om Israel, kritikk av Islam, og noen temaer til. Dette er også blitt tabu for visse aviser som befinner seg på venstresiden.

Wilfred Høsteland