Betaler erstatning uten å ha erkjent ansvar

Publisert 23.2.2018

Av Ellinor Nerbø NBBO
Illusfoto: Colourbox

En million er erstatningen som et fosterbarn som ble misbrukt av fosterfar i Ålesund får av kommunen. Men kommunen erkjenner ikke at de har skyld i dette overgrepet eller overgrepene som pågikk i tre år. Ålesunds kommuneadvokat Kristin Otterlei som forsvarte kommunen mener at kommunen ikke har skyld i saken, men mener at de gav barnet «forsvarlig» hjelp. Altså, slik jeg oppfatter både Sunnmørsposten og TV2 sine innlegg, så er det er forsvarlig at barn blir seksuelt misbrukt i et fosterhjem, eller så mener hun at BUF-etat er de som bør tenke skyld her for å frita kommunen for ansvaret. Erstatningen ser jeg på som litt i minste laget, men dette bør nok saksøkeren selv bestemme om dette er en grei løsning.

For å gå litt tilbake i tid da denne svartelisten var i «vinden», og hvor en del av de som havnet på denne ble noe irritert over den, så bør nok en slik liste «videreføres på ett eller annet vis». At offentlighetspersoner kan havne på en slik liste har de seg selv å takke for, all den tid de ikke klarer å oppføre seg verdig. Dette er slettes ikke verre enn at man i «de gode gamle dager» som kanskje ikke var så gode likevel, men man hadde en offentlig gapestokk hvor folk ble bundet fast til. Folk kunne se hvem som hadde overgått seg selv unødig, kunne stå der å ta imot det som måtte komme, så er nok en svarteliste bare barnematen i forhold sett etter dagen i dag mot den gangen.

En «svartebok» for formålet gir en pekepinn på hvem man ikke bør anbefale, eller ha som en huskeliste på mennesker i et system som ikke er helt å lite på, og som ikke vil mennesker vel. I barnevernssaker er listen en slik plass for å huske på hvem som når var kommuneadvokat i saker man kommer borti. Når kommuneadvokater har flere kommuner som man tar oppdrag for, så vil man se hvor mange de har og hvor de godtar at barn skal flyttes til, hvor kommuner flytter barn fra den ene til, den neste. Altså gjensidig inntjening for begge kommuner og advokaten skor seg økonomisk i dette til god pris. Altså økonomisk vinning?