Bevæpnet politi kan ikke forhindre terror

Publisert 13.123.2017

Av Tore L. Tangen
Illus.foto: Colourbox

Vil det å bevæpne politiet bidra til deres og folkets trygghet? Vel, nei. Ikke akkurat hva «eksperter» hevder, men om man sjekker argumentene og faktiske forhold, vil man komme til den konklusjon at et politi som konstant bærer dødelig våpen på hofta vil ikke bidra hverken til politiets sikkerhet eller befolkningens. La oss begynne med å definere argumentene for et bevæpnet politi

* Et bevæpnet politi vil kunne forhindre terroraksjoner
* Et bevæpnet politi vil kunne respondere raskere mot terror
* Et bevæpnet politi vil kunne beskytte folk mot terrorister
* Et bevæpnet politi vil kunne forhindre terroraksjoner

Hvor naive er folk? Tror folk virkelig at terrorister bryr seg nissen om hvorvidt politiet labber rundt med pistoler på hofta? Hah! Sjekk virkeligheten, folkens! Når terrorister kan snike seg innpå en militærbase og sprenge seg selv og militærbasen i fillebiter med all den ammunisjonen og skarpe våpnene som finnes rundt dem, hva kan en og annen sjelden politikonstabel ute på labbetur gjøre mot en bande med terrorister fanatisk oppsatt på å lage helvete? Ingen verdens ting!

Fakta: Et bevæpnet politi vil ikke kunne forhindre terroraksjoner

Et bevæpnet politi vil kunne respondere raskere mot terror. Ok … La oss se. Terroristene løper rundt med våpnene i armene mens de ankommer et sted et par bevæpnede politikonstabler vandrer rundt med pistolen på hofta. Politikonstablene drar pistolene frem fra hofta, og skyter terroristene døde på flekken. Det er i hvert fall fantasien «ekspertene» vil ha oss til å tro. Men la oss spør de virkelige ekspertene på dette scenarioet om hva som faktisk vil skje dersom denne situasjonen blir virkelighet, barn og unge. La meg gjette, nå flirer du stygt og lurer på hvilken imbisil noksagt dette fjolset er, men la oss gå tilbake til barndommen sammen slik at jeg kan forklare.

Det er sommer, det er varmt, du er sammen med en hel skokk med unger på en gård ute på landet. Høres langt unna foregående scenario, ikke sant? Men vent, dere husker på at foreldrene deres kjøpte en bråte med vannpistoler og -gevær til dere på grunn av været. Så dere bestemmer dere for å leke politi og terrorister, den moderne varianten av politi og røvere. Etter litt om og men har dere satt opp noen regler for leken. Politiet skal gå med vannpistoler i lomma. Terroristene skal gå med vanngevær i armene. Politiet skal ha blå farge i vannet, mens terroristene skal ha rød. Vel, noen av ungene finner dette heller urettferdig, og nekter å være med. De kan være sivile, sier en annen, og alle er enige. Flott, ikke sant? Nå har vi en lek for varme somrer?

Terroristene går vekk for å legge sine planer, og politi og sivile setter seg ned for å vente og å snakke sammen. Deres plan er enkel, de sivile skal unngå å bli våte, mens politiet skal skyte terroristene våte. Høres enkelt ut, ikke sant? Samme scenario som det ekte politiet og deres «eksperter» liker å slenge i trynet på lettlurte nordmenn. Så stormer terroristene inn på banen. De skyter på alt som rører seg på plenen. Politiet drar frem våpnene sine fra lomma og skyter tilbake. Alle blir våte og gleder seg over å bli avkjølt, men hvem ble våt først? Går man igjennom skrekkscenariet politiet og deres «eksperter» liker å slenge i fleisen på folk, ser man raskt at disse «ekspertene» er noen fjols til fjells. Har man våpen i neven og ser en med våpen på hofta, vil man selvfølgelig fylle den idioten så full av bly at man må bruke truck for å løfte liket når alt er over.

Fakta: Et bevæpnet politi vil ikke kunne respondere raskere mot terror, simpelt hen fordi lik kan ikke gjør noe som helst. Et bevæpnet politi vil kunne beskytte folk mot terrorister. Vel, hvordan gikk det med de sivile barna i leken over? De ble våte og gledet seg over å bli avkjølt. I virkelighetens skrekkscenario ville de alle vært døde, drept av terroristene.

Fakta: Et bevæpnet politi vil ikke kunne beskytte folk mot terrorister

Så, hva vil beskytte mot terrorister og terroraksjoner? Et politi som er i stand til å utføre sin primæroppgave, nemlig å etterforske forbrytelser og planlagte forbrytelser. Og dette er en oppgave best utført av et politi som ikke trenger å kaste bort sin tid på å til stadighet trene på å bruke skarpe våpen mot sivile. Dette er en oppgave som handler om intelligens over muskler, ikke om kuler mot kjøtt. Selv under pågripelser av personer som planlegger terroraksjoner i Norge er kuler og krutt utelukkende et mindre verktøy i aksjonen. Det som teller er hjerne, ikke muskler. Et politi bevæpnet med intelligens kan beskytte oss langt bedre mot terrorister og terroraksjonen enn et politi bevæpnet med pistoler på hofta.