Bil & statsbudsjettet 2019

Publisert 15.10.2018
Foto: Colourbox

Regjeringen har vedtatt at «null-utslipps-kjøretøy» (el-biler o.l.) skal betale 50 % av det som det koster for konvensjonelle kjøretøy mht. bompenger, ferger, og parkering. Nå begynner det å nærme seg noe fornuftig, – en snev av rettferdighet og en anelse solidaritet! 50 % er jo en begynnelse i riktig retning!

Verre er det at diesel-avgiften går opp med 1,6 %, og bensin-avgiften med 1,5 %! Når norsk økonomi går så det suser, og olje og gass sørger for krøsus-tilstander i Oljefondet, – er det ikke snart på tide at pumpeprisene senkes til f.eks. 12 kr. literen? Med diesel til godt over 16 kr. literen, og bensin til godt over 17 kr. literen, er vi uten tvil det dyreste landet i Europa å kjøre skikkelig bil i! At du ikke klarer å få ned prisen, Siv Jensen, er en utrolig skandale! Ikke minst mht. det partiet du leder! Ikke klarte du å fjerne bompengene, heller!

Bør ikke norske borgere – som lever nå – virkelig få føle at de har en berettiget andel i arvesølvet fra Nordsjøen i form av billigere drivstoff? Andre land vi liker å sammenlikne oss med – som f.eks. Sverige – har ikke egen olje og gass, men likevel billigere drivstoff, mat, drikke og godis, og ingen bompenger! Hallo i luken! Er det noen hjemme?

Må ikke la seg skremme

Man må ikke la seg skremme til å velge elbil eller hybrid! De nyere dieselmotorene er mye mer miljøvennlige enn de eldre var, og fortsatt er de en vinner økonomisk sett. Nye dieselmotorer er like om hjørnet, og med et så lite utslipp at det knapt er målbart!

Vil du ha en driftssikker bil, med god trekk-kraft – også for caravan o.l., – så er det helt klart diesel du bør velge! Flere og flere dieselbiler blir i tillegg utstyrt med mulighet for også å fylle vidunder-middelet AD-blue, som tilsettes dieselen, og gir sterkt nedsatt utslipp, og er bra for motoren.

Elbil-salget er nærmest et trend-hysteri, fordi mange er redde for å ikke være trendy, miljøbevisst, og ellers offer for alle disse «klima-riktige» betegnelser. Man er redd for hva naboen og kollegaen vil si om man stiller med ny dieselbil. Ja, lar man seg manipulere av elbil-entusiaster, så vær så god!

Om ikke lenge – når dieselbil-salget går til himmels igjen, er det mange postkasser som vil være stappfulle av skjegg! Kjøp den bilen du virkelig har lyst på og behov for! Blås i hva som er «trendy»! Ingenting kan hamle opp med en god dieselbil!

Terje Haugom DEM