Bilens utvikling – et kommende feilgrep?

Publisert 23.7.2017

Av Terje Haugom, samfunnsdebattant
Foto: Colourbox (Innfeldt bil JH Media)

I de senere år har verden opplevd flere mer eller mindre alvorlige hacker-angrep via Internet. Mange betydningsfulle bedrifter har fått oppleve virus-infiserte databaser, servere og utslåtte systemer, som har kostet både tid og ressurser å restaurere. Cyber-kriminalitet brer mer og mer om seg, og sterke krefter står bak. Dette er den nye måten å drive krigføring og vinnings-forbrytelser på. Hackerne gjør ikke slikt lenger bare for moro skyld. Maktspill, korrupsjon, kapital og politikk ligger ofte bak, og de som utfører denne form for moderne kriminalitet, blir mer og mer sofistikerte.

Bilen har tjent mennesket i ca. 130 år. Vår tids moderne biler er blitt mer og mer utstyrt med datamaskiner, som styrer de fleste av bilens funksjoner. For den som har sett de senere action-thrillere på film, er konturene av en skremmende teknologisk framtid blitt anskueliggjort. Biler med innebygget wi-fi og funksjonelt Internet om bord, er blitt utsatt for hackere, som har forårsaket både utforkjøringer, stjernesmell, motorstopp, full varme og stengte dører og vinduer – for å nevne noen. Slike scenarioer er fullt mulige allerede i dag!

Vi har allerede fått de første generasjoner av «førerløse» biler, sett demonstrasjon av busser uten sjåfør, osv. Sensasjonslystne spå-menn har hevdet at om 13 år får vi ikke lenger holde i rattet selv! Det blir så mye tryggere på veiene, når alt er data-styrt og går av seg selv! Den som ikke ser hvilke konsekvenser av katastrofale dimensjoner dette vil få – når cyber-banditter overtar styringen av bilenes og bussenes datasystemer -, må være mindre begavet, med en rosenrød tro på framtidens trafikkbilde! Dette blir det virkelige skrekk-bildet, der alt fra presidenter, statsledere, til politikere og vanlige folk vil bli ofre for hackernes nye playground!

Takk og lov at det fremdeles er mulig å skaffe seg veteranbiler – UTEN moderne «teknologi», hvor du selv kan peile oljen, skifte plugger, stille tenning – og sveive vinduene opp og ned selv! Det er et stort feilgrep at de som utvikler de «førerløse, rullende – og meget sårbare – datamaskin-kjøretøyene» får drive på som de gjør! Ikke all utvikling er nødvendigvis til det beste. Ingen data-teknologi kan bli like trygg og driftssikker som en erfaren sjåfør, og hans bil – uten datamaskiner som lar seg påvirke av dem som vil skape kaos og død! Den utviklingen er og blir et fatalt sidespor fra det trygge bilene var fra 1950 – 2000!