Bilturister kan komme til å unngå Norge

Oslo. Publisert 18.3.2023
Illustrasjonsfoto: Sfm.no

Aldri noen gang har det vært dyrere å kjøre bil i annerledeslandet. For annerledes er Norge i forhold til de fleste andre land i Europa. Det er bare våre folkevalgte på tvers av de fleste partigrenser som ikke ser det. Bompenge-grådigheten og de høye drivstoffprisene vil med tiden ta knekken på bilturist-næringen.

Du kan kjøre ganske mange hundre mil i våre nordiske naboland uten å støte på en eneste bomstasjon. Riksveifergene i Sverige er gratis. Du skal ikke kjøre mange milene i Norge, før det dukker opp et blått skilt med varsel og krav om betaling av bompenger. Den kommer i tillegg til dyre fergepriser på norske riksveier. Det er typisk Norge, Nordens og Europas desidert grådigste samfunn! Og det kan vi takke våre avgifts- og pengekåte politikere for.

Mens Norge også eksporterer billig strøm til flere land, så flås man på hjemmebane med høye energikostnader. Det virker også som at hele det politiske Norge har glemt hva avgifter på drivstoff, personbiler, busser, motorsykler og lastebiler skal gå til: I hovedsak veibygging og vedlikehold!! Og mens olje- og gassmilliardene fortsetter å rulle inn til den norske staten hver eneste dag, så sakker norsk veibygging fortsatt akterut.

Hvor er eksempelvis NHO og NAF, og hvor er det norske næringslivet som synes å ha godtatt politikernes vilje om storm-utbygging av automatiske bommer landet rundt. Er det fortsatt bare ett stortingsparti (FRP) som er markert motstander av bompenger? At ikke andre politiske partier forstår hvor galt dette med tiden vil bære av sted, er egentlig helt ufattelig. Det er som om at de lever i en helt annen verden.

De særdeles mange medieoppslagene om en fergefri hovedvei (E39) fra Kristiansand til Trondheim via Stavanger og Bergen, ble godt mottatt i sin tid og sett på som en stor og samfunnsnyttig investering. En kommentar fra partiet Høyre ble dog stort skår i gleden. Den gikk ut på at partiet tror at «folk er villige til å betale kr. 2 000,- i bompenger for en tur langs kysten». Altså vil det koste hele kroner 4 000,- tur og retur i bompenger på den angitte strekningen. Det er jo fullstendig galskap.

Utenlandske bilturister vil med tiden unngå Norge. Det blir simpelthen altfor dyrt for dem å besøke vår søkkrike oljenasjon. Turistnæringen som også lever av bilturisme, vil med tiden få merke en kraftig nedgang grunnet både bompenger og saftige priser på bensin og diesel. Og nå kommer også svinhøye priser på strøm i tillegg.

Oljelandet Norge eier i dag store boliger i fasjonable strøk i England, Frankrike og Sveits, mens mange helt vanlige nordmenn ikke har råd til å få tak over hodet. Og på vei til sitt arbeid skal de flås for enda mer bompenger. Det er fortsatt fakta i oljenasjonen Norge. Det er av sine egne man skal ha det og alltid får det.

Jan Hansen
Ansvarlig redaktør
Frilansjournalist NJ/IFJ