Bompenger i Sverige, men ikke blodpenger!

Publisert 30.10.2018. Oppdatert 21:05.
Av Jan Hansen, frilansjournalist MNJ
Foto: Sfm.no

Det var den 1.1.2013 som Sveriges neststørste by også satte i gang automatiske bomstasjoner på E6 mellom Kungälv og Mölndal. Trafikken på den aller viktigste veien for både nordmenn og svensker, har økt ganske kraftig de siste 20 årene. En stor ombygginger er i gang i Gøteborgs-regionen når det gjelder både vei og jernbane.

Noen må bruke bil og transportene for næringslivet skal også fram. Derfor satses det også på nye veier, tunneler og broer, for nettopp å bedre framkommeligheten. Alt dette koster penger, og derfor fikk politikerne i Göteborg gjennomslag for at det ble satt opp flere bomstasjoner. Den 1.1.2013 åpnet altså disse på E6 gjennom Göteborg.

Til stor forskjell fra «blodpengene» som kyniske og helt hensynsløse politikere i Norge stadig forlanger at man bare skal godta, og hvor deler av inntektene også havner som utbytte i private lommer og blir heller ikke brukt på vei slik de skal, så har svenske politikere brukt hode og fått til en ganske human avgift, en som heller ikke må betales hele døgnet.

Det koster maks SEK 18,00 på en vanlig hverdag om man passerer flere bommer på E6 i løpet av en time. Lørdager, søndager, helligdager, samt dager før helligdager, tas det derimot ikke ut avgift. Heller ikke i tiden fra kl. 18:30 til kl. 05:59 neste morgen, og ei heller i hele juli måned grunnet sommertrafikken. Tenk at svenske politikere også har ferieturister og andre besøkende i tankene, noe deres kolleger i Norge åpenbart ikke kan ha, og har ei heller vist siden desember 1956 da «fandenskapet» åpnet i Bergen for første gang på offentlig vei.

Hvor når kan man forvente at politikere i Norge snart bruker hodet sitt, og innser at de med bompenger, som er opptil 4 ganger høyere enn dem i Göteborg, er med på å ramme folks privatøkonomi, ikke minst ta kvelertak på lokalt næringsliv? Når man til og med i Rogaland har satt opp en bom like ved et sykehus, så bekrefter en slik handling en pengegrådighet uten like fra politikeres side. Det hele er bare helt sanseløst. Sfm.no støtter kampen for å få bort alt som heter bomstasjoner.