Bonde-opprøret er i gang!

Publisert 17.4.2024
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bondeopprøret i gang ser man. Man har tatt med seg kjøleskap som viser at dette er tomt for mat. Det blir/ble heller ikke noen «mattradisjon for serveringer på stortingsrepresentantene denne gangen». Lykke til på reisen, de har jo svært billig «for» for dagen likevel. Derfor trenger ikke bonden spandere denne maten nå heller.

Selv om dette nå sies, så ser man jo også at det å være bonde gir en også noen fordeler som mange andre ikke har. Man snakker om at de tjener lite, ja, det er vel sånn når man har regnskapsbyråer som fører regnskapet deres og hvor man har muligheter som andre ikke har. Selv om også det er sagt, så må man bare innse at en pensjonist ikke har slike «vidunderlige muligheter, og selv om bonden sørger for maten som alle skal ha på bordet.

Derfor så bør nå også folk flest som ser muligheter kjenne sin besøkelsestid, og sørge for noe selv der man kan gjøre det. I norske lokale aviser som de store avisene, så ser man at gårder er ute for salg. Noen makter ikke mer sier man og selger. Noen til millioner, andre noe rimeligere. Noen kjøper nok «over seg » men likevel, man har noe å «flyte på», uten flytevest. Ser de da litt lengre enn til sin egen nesetipp? Eller ser de en drøm som kanskje blir litt tyngre enn man tenkte seg?

Noen steder så står slike eiendommer og forfaller og heller ingen vil kjøpe dem. Det blir for tungvint når inntektene ikke ser noen reell ende for å leve /tjene på/av? Derfor blir mange slike kun brukt som fritidsboliger. Jorden gror igjen og små-bjerka tar over slåttemarka og blir til fyringsved. For noen så legger man saken ut på Airbnb eller lignende hvor man prøver seg med utleie og døgnpris, selv på små øyer hvor man må komme dit på egen kjøl, men det uteblir nok de millionene man kanskje så for seg fasiliteter eller ikke.

Hva da med matsikkerheter når sviket fra staten blir slik det blir? Svært mange av de som har hatt statsråd-ansvar her, har ikke sett alvoret og det gjør de nok ikke fremover heller. Man blir ikke mett i et år på en krukke med tomater i sesong. Du MÅ til en eller annen butikk enten du har anledningen til en svenske-tur eller i nærbutikken. Hva når butikkdøren blir stengt av en eller annen årsak? Hva da når du står i kassen og vil betale varene og så går strømmen og kassa-apparatet da stenger automatisk? Da kommer du deg heller ikke ut av butikken, døren låses jo også. Og du står der som et stearinlys og skjønner ikke bæret. Selv om syltetøyet står i din butikkhylle?

Ellinor Nerbø

 

Ellinor Nerbø