Bør de store hotellene redusere omfanget av buffe?

Publisert 10.2.2023
Foto: Colourbox

Da Norge stengte ned i midten av mars 2020 påvirket det også hotellene. Hotellene måtte slutte med frokostbuffet. I stedet måtte hotell- og overnattingssteder finne andre løsninger. Erstatningen ble ferdige smørbrød som gjestene kunne forsyne seg med. Matsvinnet, mat som ligger igjen på tallerkenen gikk kraftig ned med mellom 50-70 prosent.

Forbudet er heldigvis opphevet og smørbrødordningen er forsvunnet til fordel for buffe. Hotellene reduserte matsvinn betydelig under forbudstiden noe som var helt naturlig, men i dag er matsvinnet gjennom hotellenes store buffeer kraftig på vei oppover tiltross for at folk har en mer bevisstgjøring i synet på matsvinn.

Målet burde også i «pandemifrie» tider å kutte mengden mat som kastes. I dag overfyller de store hotellene buffet til frokost og lunsj og spørsmålet er hva man gjør med all mat som tas ut etter et måltid. Jeg tror ikke man må slutte helt med buffé, men man trenger ikke å tilby hele spekteret av matprodukter slik at gjestene ikke klarer å beherske seg.

For mange store hoteller er bufféen en hovedattraksjon, men det må være mulig å konkurrere på andre områder enn gjennom matmengden.

Svein Otto Nilsen
Fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag
og medlem i Framtiden for våre hender