Vi bruker ikke badekaret for å vaske oss

Oslo. Publisert 9.11.2016
Tekst og foto: Gustavsberg

Kun seks prosent av nordmenn oppgir hygiene som en av grunnene for at de tar en tur i badekaret.

Både menn og kvinner enes om at badekaret først og fremst er et sted for egentid. Dette kommer frem i en landsomfattende undersøkelse gjennomført av analyseselskapet YouGov på vegne av baderomsprodusenten Villeroy & Boch Gustavsberg.

Kun seks prosent av undersøkelsens respondenter svarer at de tar seg en tur i badekaret av hygieniske grunner, mens hele 56 prosent av kvinner og 60 prosent av menn oppgir avslapping som grunnen til hvorfor de tar seg et bad. Ved spørsmål om hva de liker best å gjøre i badekaret svarer også 6 av 10 (blant både menn og kvinner) nettopp å slappe av.

Rebecca Duvemyr, PR- og kommunikasjonsansvarlig i Villeroy & Boch Gustavsberg, mener funnene går godt overens med deres oppfattelse av at vi bruker stadig mer tid på badet – og i badekaret.

– Dusjen brukes i størst grad til den daglige vasken, mens badekaret heller brukes til å pleie seg selv, slappe av og finne ny energi. Badekaret inviterer til litt luksus i hverdagen, hvor man kan få litt alenetid og koble av fra mas og kjas. Vi skal ikke undervurdere hvor viktig dette er for folkehelsa.

Kvinner bader mer og gjør mer mens de bader

Bortsett fra avslapping, kommer det frem av undersøkelsen at kvinner i større grad gjør noe mens de bader sammenlignet med menn. For mens 37 prosent av menn svarer at de helst gjør ”så lite som mulig” når de bader, svarer kun 29 prosent av kvinnene det samme. Kvinner foretrekker i større grad enn menn å lytte til musikk (20 vs.14 prosent), lese en bok eller avisen (16  vs. 7 prosent) eller høre på radioen, podcaster eller lydbøker (10 vs. 6 prosent) når de sitter i badekaret.

Rebecca Duvemyr er overrasket over at ikke menn bruker badekarstiden på mer enn kun avslapping.

– Man tenker jo at menn oftere enn kvinner tar med mobilen, et blad eller en bok når de går på toalettet. Jeg ville forventet at det samme gjelder badekaret, men kanskje er dette en myte som nå kan knuses en gang for alle. Også menn trenger egentid, og badekaret kan være et fristed for mange.

Kvinnene hopper også oftere i karet enn menn. Nær hver femte kvinne sier de tar seg et bad i badekaret så ofte som mulig. Blant menn svarer kun 12 prosent det samme, mens 55 oppgir at de bader av og til.

Eldre flinkest til å koble av

Undersøkelsen har også sett på aldersforskjellene når det kommer til å bade, og viser at personer i aldersgruppen 55+ er langt bedre på å koble av enn de yngre. Nær halvparten (47 prosent) oppgir at ”å gjøre ingenting” er å foretrekke når de bader. Blant den yngre aldersgruppen 18-34 år svarer kun 27 prosent det samme. Mer enn én av tre svarer heller at de foretrekker å bruke badekarstiden til å høre på musikk. Tilsvarende tall i aldersgruppen 55+ er bare fire prosent.