Bruker de ikke hodet?

Publisert 2.7.2018
Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

En 17 år gammel jente døde av skadene etter en sykkelulykke i Elverum i Hedmark torsdag kveld. Hun ble truffet av en bil da hun kjørte over et fotgjengerfelt ved Kremmertorget i Elverum sentrum.

Trist dette her, men vi lærte i sin tid at syklister skal stoppe ved fotgjengerfelt, stige av, og når det er klart – dvs. evt. biler har stoppet, som de skal – skal syklisten leie sykkelen over gangfeltet. Det å brase rett ut i gangfeltet, er både direkte uansvarlig og skal være forbudt! Bilister SKAL ha mulighet til å stanse bilen. Det å bli truffet av en metallklump på 1,5 tonn i 50 km/timen kan være mer enn farlig og smertefullt!

Nye regler – som tillater syklisten å sykle rett over – må være laget av mennesker med minimal intelligens og trafikkforståelse! Har syklistene det så forbasket travelt, at de ikke har tid til å ta vare på livet sitt, så får det bare skje det som skjer! Ulykken på Hamar var tragisk, men er en naturlig konsekvens av ufornuftige regler som gir syklister fritt leide!

Selv om det er hjul på sykkelen, er dette ikke en bil, – og må anses som en myk trafikant – på linje med gående. I et sivilisert, velorganisert samfunn har man gang- og sykkelvei VED SIDEN AV bilveien. Noen steder i Norge har man laget det til slik. Da SKAL syklister og gående bruke gang- og sykkelveien. Der det ikke finnes, MÅ man bruke eget hode – ikke stole på andres! Det gjelder også på treningstur på landeveien: Etter hverandre på rekke, ikke to og tre i bredden, med propper i ørene! Galskap! Tenk på de etterlatte ….