Budsjettsprekker meg her og der

Publisert 7.3.2018

Av Ellinor Nerbø
Foto: Colourbox

Man kan vel nå si at politikere ikke kan ha fremtidsrettet økonomisk sans. Se nå først på Stortingsskandalen. Her kan det se ut til at Frimurerlosjen har krevd sitt for å få dette til. Ollemic Thommesen som niende grads frimurer mistet håndlaget med kostnadene ved Stortingsgarasjen m.m. 

Hvem skal betale for denne skandalen? Tipper at det må bli skatte-og avgifts-betalerne. De gjør det ikke selv i alle fall. Men så ser man at dette er ikke den eneste skandalen som norske politikere står bak. Selv i denne lille byen Molde klarer de heller ikke å holde budsjettet i «den nye sjøfronten» som sikkert blir fin den. De tok ikke høyde for at her også kunne man treffe på vanskeligheter, altså de undersøkte ikke godt nok i forkant før man vedtok denne fasadeforandringen av byens sjøside. Altså en kostnadssprekk på opp mot 26,5 millioner mer enn antatt.

Hva er det med tankegangen til høyrefolk? Har de som snakker seg varm på skolelæring selv glemt hva dette er? Vel, vel. Når man bygger seg et hus, så tar man høyde for at det kan komme uventede problemer, og om man som vanlig låner for oppdraget, så ser man at man kan komme til å måtte låne litt mer. Hvorfor ikke låne nok slik at det som eventuelt blir «overskudd» på lån, så kan dette avtales om tilbakelevering av «overskuddet», slik at man sitter med det reelle lånet til slutt slik at man vet hva og hvor mye man har lånt? 

Slik tenker nok ikke våre valgte politikere, altså man overlater ansvaret for overskridelser i kommunale og statlige prosjekter til skattebetalerne. Altså igjen, de blir politikernes gisler i økonomi. Tilbake til Thommesen. Han har fått mange rare og tilrettelagte tilleggsnavn i dette som Stortinget har foretatt seg. «Høyt lysende Salomos betrodde broder”, eller noe i den retning. Jeg sa -store lysende budsjettsprekk, og jeg mente det oppriktig. Hva skal man da si om Molde kommunes ordfører i den sprekken?

Har ingen aning om han har tilhold i frimurerlosjen, men slikt skulle ikke forundre heller. Det finnes flere ordener man kan ha tilhold i? Når man tenker på hvordan Molde by sin sjøfront ser ut så har jeg en viss forståelse for å pynte på fasaden, men man bør ha sørget for å ha økonomien på plass før man iverksetter dette arbeidet. Så kan man nå tenke tanken på at det her skal bygges et nytt sykehus i helseforetaket – budsjettet sprekker her også.? Her har økonomidirektøren et ansvar for å holde budsjettet. Om hun ikke har tatt høyde for dette da, det gjenstår å se.