Bygg jernbanen videre til Kirkenes!

Publisert 11.7.2019
Historisk foto: Sfm.no (Jan Hansen)

Norge er et vakkert land! Ikke minst Nord-Norge! Jeg har mange gode minner fra bilturen Bergen-Kirkenes, og returen med Hurtigruten! Alle som har vært i nordre delen av Norge roser vår natur, folkets vennlighet, og alle de fine severdighetene Nord-Norge har å by på!

Og Finnmark i særdeleshet har svært mange og varierte inntrykk og minner å ta med seg. Store vidder, vann, elver, dyreliv, myrer og et ressurs-rikt areal det ikke finnes maken til. Det er et begredelig faktum at jernbanen sørfra stopper ved Fauske. Det er ikke få turister som beklager akkurat det! Det å oppleve landskap og natur fra togvinduet er en fin opplevelse.

Det er en kjensgjerning at der jernbanen har snodd seg fram mellom fjord og fjell, og oppover dalene, har det gitt levevilkår for bosetting, bygder og tettsteder. Ikke bare i Norge, men overalt i verden. På en trygg og trivelig måte er folk og gods, varer av alle slag – blitt fraktet fra et sted til et annet. Jernbanen har mye av æren for de byer som er blitt dannet. Den har vært livsnerven i samfunnet. Kollektiv transport i særklasse!

Ved å føre jernbanen – og helst dobbelt-sporet og elektrifisert – videre fra Fauske til f.eks. Kirkenes, vil Norge framstå som et enhetlig land, hvor hele landet kan oppleves – også uten å bruke bil. Ved den finske, svenske og russiske grensen i nord kan togpassasjerer gå over på annet tog, og få en fantastisk rundreise i flere retninger. Jernbanen vil bidra til ny-etablering av næringsliv og attraktive tettsteder. Norge som nasjon vil tjene stort på en moderne jernbane gjennom hele landet, og således bli høyst attraktivt for både reiseliv, næringsliv, arbeidsmarked – men også kulturelt! Dette bør nåværende og kommende regjeringer gjøre til et prioritert, nasjonalt prosjekt!

Terje Haugom