Da appetitten på jordbær forsvant

Publisert 2.8.2018
Av Wilfred Høsteland
Illustrasjonsfoto: Pixabay

Det var egentlig ikke så overraskende – men like fullt sjokkerende å følge reportasjen i Dagsrevyen en gang i juli om jordbærplukkingen. Innslaget gjaldt en eller to steder i Vestfold, og omhandlet hygienen og boforholdene vedr. de utenlandske plukkerne. Når noe slikt dukker opp som en tilsynelatende tilfeldighet, kan man selvsagt gå ut fra at tilstandene ikke er bedre de fleste andre steder i landet. Jeg tror det var Mattilsynet som hadde tatt noen stikkprøver.  Og resultatet var mildest talt både skremmende og kvalmende. Der var et stort antall utenlandske plukkere – visstnok i første rekke fra Polen. Jobben startet grytidlig om morgenen og ble avsluttet sent på kvelden. Som alle andre måtte jo plukkerne av og til på toalettet. Der var et stykke dit, og løsningen ble følgelig at de gjorde sitt fornødne i jordbæråkrene. Ingen mulig til å vaske seg heller, så her var det kort sagt å gjøre sitt fornødne og plukke videre!

En annen side var at boforholdene for plukkerne visstnok var verre enn verst, med mange som sov i trange og helt uegnete forhold i mer eller mindre skitne kjellerrom. For eierne av disse jordbæråkrene var det tydeligvis først og fremst å tjene mest mulig på billigste måte, noe de sikkert oppnådde. Før denne reportasjen hygget vi oss hjemme med flere korger flotte norske jordbær – de er jo som kjent adskillig bedre enn disse importerte drivhusbærene fra Holland og Belgia som man får kjøp hele året. Etter nevnte reportasje lurte vi jo på hvilke fingre som hadde tatt i bærene – selv om vi selvsagt vasket dem. 

Kanskje det var Vestfold-bær? Kanskje var det bær fra vårt nærområde med like elendige hygieniske forhold? Det blir nok temmelig lenge til vi igjen kjøper norske jordbær. Først må vi få en garanti for at samtlige dyrkere blir grundig sjekket og kontrollert – at de skal få en offisiell godkjenning av f.eks. Mattilsynet for at alle forholdene er tipp topp. Hvordan er det så med andre bær man kjøper? De hygieniske forholdene behøver jo absolutt ikke være bedre for disse! Det er eierne av stedene som styrer det hele med størst mulig profitt fremfor hygienen – kort sagt: Skitt i hvem som spiser bærene og risikerer å bli syke, bare vi får pengene! Det er både kynisk og uansvarlig.