Dagens bankkort og mobiler øker risken for svindel!

Publisert 21.9.2018
Av Terje Haugom, samfunnsdebattant.
Foto: Colourbox

De nye kontaktløse kortene – sammen med moderne mobiltelefoner – kan gjøre oss fattige på sekunder. Alt tyven trenger å gjøre for å kopiere dine kortopplysn-inger, er å laste ned en «mobilapp», stille seg i nærheten av deg, og holde mobilen fremme. Deretter kan de tømme din konto.

Det må være legitimt å spørre: Hvorfor må bankene presse på oss disse nye kortene i det hele tatt? Og hvor høy bør skuddpremien være på den idioten som har laget «apper» som det kan svindles med? Dette er jo legalisering av økonomisk kriminalitet!

Det kontantløse samfunn er tull i fra ende til annen! Penger i form av sedler og mynter har vært et ok betalingsmiddel i over tusen år, og kan selvsagt fortsatt være det i tusen år til! I det minste bør det komme et forbud mot bruk av mobiltelefon i alle landets butikker, kaféer, og andre steder hvor det kan oppstå kø. Og så kan man bruke sitt bankkort, skjule pin-koden som tastes, og det må da for svingende være greit nok! Slikt bør vi ha tid til!

Vi må ikke forenkle alt for oss selv, så vi en dag ikke en gang trenger å stå opp av sengen! Banker – skjerpings! Vi må ikke bli så slaver av alle disse elektroniske dippeduttene, «vipps», og annet tull i samme kategori, at vi blir rundstjålet bare fordi vi skal «betale» for varene i butikken! Folk som viser sin mobil i nærheten av kassen, bør omgående legges i jern av sikkerhetsvaktene!

Redaktørens merknad: Under et besøk på Scandic Backadal Hotel i Göteborg i løpet av sommeren som nå er over, gjorde en britisk borger et slikt forsøk med sin mobil. Jeg oppdaget forsøket og ba vedkommende om å komme seg raskest mulig bort fra skranken. Han hadde tidligere forsøkt å selge meg noe verktøy, som han påsto var ”overskudd etter en material-messe i byen”. Det var ingen slik messe på den tiden verken før eller etter. Resepsjonspersonale ble gjort oppmerksom på vedkommende. Derfor bruker jeg kun kredittkort på reiser, ikke vanlig bankkort knyttet til lønns- eller arbeids-kontoer, og langt mindre Bank-Id på mobil. Red.