Dash-cam foran og bak

Publisert 8.8.2022
Illus.foto: Colourbox

Sommerens bilferie på norske veier avslører mange selvutnevnte molboer bak rattet. For mange ser det ut til at blinklys er et fullstendig ukjent begrep. De skifter felt og svinger av i hytt og pine – uten å gi tegn i det hele tatt. De fleste bilmerker er representert, men Tesla, BMW og Audi har mange hensynsløse råskinn bak rattet, og særdeles Audi. De tror de er konge på veien, selv om deres kjøretøy faktisk er identisk med Volkswagen og Skoda – bare med kosmetiske forskjeller. For så vidt ikke et vondt ord om de sistnevnte, som stort sett kjører pent og lovlig.

Med dash-kamera i frontruten har vi filmet mange hårreisende forbikjøringer, og situasjoner som lett kunne endt med død og elendighet. Men det skjer ting bak bilen også. Enkelte molboer synes selvsagt at de som holder fartsgrensen, er for snegler å regne. De presser på, og ser ut til å trives bra en halvmeter bak forankjørende. Alle andre er idioter på veien – bare ikke de selv. Deres egendefinerte rett til å komme først fram – uansett koste hva det koste vil, står å lese i ansiktsuttrykket og fingeren i bakspeilet. Så freser de forbi, og traileren i motgående kjørefelt må bråbremse for å unngå å sende BMW-føreren til graven.

Neste år skal vi skaffe oss dash-cam til bakruten også. Med video-opptak foran og bak, har vi således nok av bevismateriale å vise UP, dersom vi synes det er opplagt grunn til det. Og vi anbefaler de hendige, små kameraene med sugekopp på det varmeste. Gærninger på veien fortjener en smekk fra samfunnet for å sette andres liv og eiendom i fare!

Terje Haugom, erfaren bilist.